Hlavní obsah

Teplo a sucho svědčí klíšťatům, jejich aktivita je na nejvyšším stupni

Novinky, jas

Nynější teplé a relativně suché počasí je ideální pro klíšťata. Jejich aktivita je v těchto dnech na nejvyšším stupni desetibodové stupnice. A výhled počasí pro nejbližší dny neslibuje žádnou změnu.

Foto: Novinky

Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni.

Článek

„Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou,“ varuje Státní zdravotní ústav (SZÚ), který spolu s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) predikci aktivity klíšťat dvakrát týdně připravuje.

U nejvyšších stupňů aktivity klíšťat nedoporučují odborníci vstupovat do listnatých lesů, respektive radí pohybovat se tam pouze po zpevněných cestách, používat repelent a po návratu se prohlížet.

Předpověď aktivity klíštěte obecného (Ixodes ricinus) na území České republiky
Datum3. 5.4. 5.5. 5.6. 5.
Stupeň aktivity10101010
zdroj: ČHMÚ a SZÚ

Klíšťatům se nejvíce daří v listnatých a smíšených lesích, remízcích, křovinách a porostech v okolí vodních ploch a toků. Vyskytují se ale také v parcích a zahradách.

O poznání méně se těmto roztočům daří v jehličnatých lesích či v kamenitém terénu. Nevyskytují se na zemědělských plochách, na osluněných suchých místech ani v rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu.

Ačkoliv to v minulosti nebývalo obvyklé, vyskytují se nyní klíšťata i ve vyšších nadmořských polohách.

Může se přisát kdekoliv

Klíšťata se mohou přisát kdekoliv na těle, nejčastěji je lze nalézt v podkolenní jamce, tříslech, v podpaží, za ušima a u dětí též na hlavě. Odborníci doporučují prohlížet se nejen večer po návratu z přírody, ale i ráno, neboť klíšťata mohou po těle několik hodin lézt, než se přichytí.

Vždy platí, že čím dříve se podaří klíště odstranit, tím vyšší je šance, že nedošlo k nákaze některou z chorob, kterou přenášejí.

Jak odstranit přichycené klíště
Místo přisátí dezinfikovat jódovým či jiným dezinfekčním prostředkem. Pomocí navlhčené textilie (nejlépe žínka, třecí ručník) lehce pohybovat (viklat) ze strany na stranu klíštětem, které se po dvou až třech minutách uvolní. V případě potřeby lze klíště opatrně podebrat a vyjmout měkkou pinzetou. Osvědčují se i komerčně vyráběné umělohmotné karty se zářezy. Klíšťata nevytáčet. Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži. Místo po odstraněném klíštěti znovu dezinfikovat.

Loni se lymeskou boreliózou nakazilo 3939 osob, s klíšťovou encefalitidou se léčilo 687 lidí.

Pro letošní rok budou mít odborníci data ohledně výskytu klíšťat a jejich nakaženosti nebezpečnými nemocemi až v průběhu sezóny.

Anketa

Měli jste letos klíšťě?
Ano
50,4 %
Ne
49,6 %
Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám