Hlavní obsah

Obrazy od vězněných žen pomohou nemocnému dítěti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad, ženy z vězení, charitativní dražba, zdánlivě velmi nesourodé indicie směřují k bohulibé akci, která se odehrála v sobotu na nádvoří Krakovce na Rakovnicku. Výtvarná díla od vězeňkyň ze tří tuzemských ženských věznic se prodávala v aukci a výtěžek poputuje jako příspěvek nemocnému pětiletému chlapci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na Krakovci se konala charitativní aukce obrazů namalovaných ženami ve věznicích

Článek

Aukci zorganizovala vězeňská služba s organizacemi, které se zabývají jak návratem potrestaných do společnosti, tak prevencí před kriminalitou, a kastelán Krakovce Jiří Sobek.

„Výtěžek pomůže pětiletému Davidovi, který je trpasličího vzrůstu. Touto vrozenou poruchou velmi trpí páteř a David potřebuje nákladné rehabilitace, aby neskončil odkázaný na invalidní vozík,“ řekl Právu vedoucí oddělení výkonu trestu věznice v Drahonicích Michal Charvát.

A protože hledal pro ženy odpykávající si tresty práci a program pro volné chvíle, vznikla myšlenka na uměleckou tvorbu. V ženách za mřížemi se objevil nečekaný talent. Začaly vznikat jak napodobeniny světoznámých děl, tak i vlastní tvorba. A aby díla jen nezdobila zdi věznice, posunul Charvát vše až k charitativní aukci.

Dva miliony přes noc. Dojatí rodiče Petry upoutané na lůžko děkují čtenářům Novinek

Domácí

Mona Lisa i Dalí

Na Krakovci si tak mohli v sobotu zájemci koupit například přepečlivě vyšitou Monu Lisu nebo plátno s malbou Salvádora Dalího, Bohumila Kubišty či Františka Kupky, ale i řadu vlastních výtvorů.

„Když jsem se dozvěděla, že to má být pro nemocného klučíka, tak jsem neváhala a pustila jsem se do toho, ani jsem nevěděla, jak to půjde, malovala jsem až teď od letošního března,“ říkala Právu jedna z odsouzených žen a zároveň sama matka tří dětí Markéta, která do dražby přispěla největším počtem obrazů.

Mimoto ve věznici vyzdobila i terapeutickou místnost a návštěvní místnost pro děti. „Dřív jsem kreslila jen nějaké obrázky pro svoje děti, tak jsem ani netušila, že mě tohle tak chytne,“ dodávala Markéta, zatímco návštěvníci hradu prohlíželi díla od ní i jejích malířských kolegyň a postupně je nakupovali.

„Překvapilo mě, jak jsou to hezká díla. Má to celé jenom jeden stín, že se o takhle nemocné děti nepostará stát a péči nehradí pojišťovny, to je ostuda. Ale tahle akce je skvělá,“ říkal návštěvník Krakovce Jan.

Na hradě Krakovec se nekonala aukce náhodou. Zdejší kastelán už s vězni spolupracuje delší dobu. „Vězeňkyně tady vypomáhají s úklidem a údržbou a některé tady dokonce dělají průvodkyně,“ potvrdil Jiří Sobek.

Lidé nakonec koupili takřka celou dvacítku děl. „Zůstal nám jediný neprodaný obraz, podařilo se vybrat 18,5 tisíce korun, takže jsme spokojení,“ dodal večer Michal Charvát.

Ze snílků se ve městě aut snadno stanou bezdomovci

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám