Hlavní obsah

Z bezdomovkyně pradlenou. Pomohla neziskovka

Pro mnoho lidí na ulici, na ubytovnách či azylových domech je složité sehnat si zaměstnání. Města se proto snaží těmto lidem pomoci ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování nebo neziskovými organizacemi, jako je Armáda spásy. Ta pro své klienty pracovní místa přímo vytváří. V rámci svých zařízení nabízí práci například v kuchyni, v údržbě nebo úklidové práce. Práci nabídli i paní Martě z Karlových Varů.

Foto: Profimedia.cz

Azylový dům (ilustrační foto)

Článek

„Paní Marta se ocitla na ulici a zcela bez prostředků. Nějaký čas bydlela u svého známého, ale bylo jí řečeno, že aby dostala dávky hmotné nouze, musí mít ubytovací smlouvu, a tu neměla. U nás se poprvé objevila v září 2019, kdy si podala žádost o azylový dům,“ řekla Lucie Kacsmárová, vedoucí přímé práce Armády spásy v Karlových Varech.

Paní Marta si díky pomoci sociální pracovnice dokázala zařídit všechny potřebné dávky. Po půl roce se Martě podařilo vrátit ke svému příteli a bydlet společně s ním. Jenže v srpnu 2020 se do azylového domu musela vrátit.

„S přítelem se totiž dohodli, že u něj nemůže přebývat, když nemá práci. Paní Marta se tak znovu ocitla na ulici, a proto se rozhodla opět vy­užít našich služeb,“ popsala příběh Kacsmárová.

Pomohli ženě zbavit se démonů i k návratu z ulice

Domácí

Jak to viděla paní Marta? „Bylo mi hloupé tam zůstávat bez peněz, aby mě přítel musel živit. S přítelem jsme spolu stále, ale dohodli jsme se, že se k němu opět nastěhuji, až si najdu nějaké zaměstnání.“

To se jí nakonec povedlo. Pracovníci Armády spásy jí nabídli práci pradleny na vedlejší pracovní poměr. Díky tomu se tak přestěhovala zpátky za přítelem a jako pradlena pracuje doteď.

Pomáhá i agentura

„Tato pracovní místa jsou zřizována jak pro nezaměstnané uživatele, tak další dlouhodobě nezaměstnané, kteří se zapojují v rámci veřejně prospěšných prací, veřejné služby či krátkodobých pracovních poměrů,“ popsal národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa. Podle něj loni touto cestou našlo v Armádě spásy zaměstnání více než dvacet lidí. „V tom letošním bychom rádi nabídli pracovní pozice ještě většímu počtu,“ dodal.

Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování spadající pod ministerstvo místního rozvoje Martina Šimáčka je situace složitá v odloučenějších regionech.

„Bohužel platí, že sociální vyloučení se koncentruje v oblastech, jako je Karlovarský kraj, Ústecký kraj, severní část Olomouckého kraje, v některých částech Středočeského kraje a v Moravskoslezském kraji. Jsou to místa, kde struktura pracovního trhu nenabízí tolik příležitostí jako třeba v urbárních centrech,“ řekl Právu Šimáček.

Agentura přímo pracovní místa nevytváří. Ve spolupráci s obcemi a neziskovými organizacemi se je ale snaží hledat nebo podpořit jejich vznik.

„Nejčastěji jsou to právě neziskové organizace, které v rámci lokálních partnerství, kde jsou zástupci měst, mají druhé největší zastoupení. Náš úkol je pomáhat jim připravit projekty, rozvinout služby a propojit je s městem. Není neobvyklé, že pro pracovníky v sociálních službách se používají proškolení bývalí klienti,“ dodal Šimáček.

Armáda spásy pomáhá s bydlením párům bez domova

Domácí

Reklama

Související témata:
Agentura pro sociální začleňování

Výběr článků

Načítám