Hlavní obsah

Tendr na pronájem hasicích vrtulníků je na spadnutí. České firmy však zřejmě mine

Ministerstvo zemědělství se chystá na přelomu dubna a května vypsat tendr na pronájem vrtulníků na letecké hašení lesních požárů. Z debaty s potenciálními účastníky vypnulo, že poptávanou techniku, která by byla schopná nést tři tisíce litrů vody, nemá v Česku nikdo. Požadavek na objem se ale měnit nemůže, jak Novinkám vysvětlili hasiči, protože jde o podmínku stanovenou pro úspěšné získání grantu z EU. Zřejmě tak české lesy bude chránit zahraniční firma.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Black Hawk polské firmy pomáhal hasit požár v Českém Švýcarsku. Do tendru by podobný stroj mohla nabídnout slovenská firma.

Článek

Vlastní vrtulníky na hašení požárů by pak Česko chtělo pořídit v příštích letech, plně hrazené z evropských peněz.

„Tendr je nyní ve fázi finalizace podkladů,“ sdělil Novinkám mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý.

Veřejně dostupné podklady k předpokládané zakázce hovoří o minimálně dvou letadlech či vrtulnících, které budou muset být umístěny na některém z letišť tak, aby v případě potřeby byly schopny do hodiny zasáhnout kdekoliv po Česku. Posádka i stroje musí být připraveny vzlétnout do 15 minut od vyzvání k zásahu, a to v období od jarních měsíců do konce října.

Stroje musí být navíc schopné unést tři tisíce litrů vody. Z předběžných tržních konzultací s potenciálními dodavateli, kterých bylo třináct, vyplynulo, že z českých firem tyto požadavky, zejména na objem nesené vody, nedokáže splnit žádná ze zúčastněných tuzemských společností.

Šéf hasičů chce po Hřensku změny zákona

Domácí

I proto se společnosti mimo jiné dotazovaly, jak byl požadavek na danou nosnost vody stanoven, a zpochybňovaly zadání.

„Leteckou techniku s nižší hasební kapacitou stát již má. Záměr je k této letecké technice doplnit techniku s výrazně vyšší schopností co do množství nesené vody, a tedy i vyšší hasební účinností, a to zejména po zkušenosti s loňským požárem v NP České Švýcarsko,“ řekl k tomu Novinkám Bílý.

České firmy zřejmě bez šance

Mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR, který se na tvorbě parametrů významně podílel, Pavla Jakoubková to pak vysvětlila snahou vyhovět požadavkům pro získání evropského grantu. „HZS chce využít grant RescEU, v rámci kterého jsou požadavky, že letadla či vrtulníky, které budou použity k hašení rozsáhlých požárů, musí unést tři tisíce litrů vody. To je podmínka grantu,“ přiblížila s tím, že o evropské peníze na letošní rok už bylo zažádáno.

Ze třinácti firem zapojených do konzultace splnění všech podmínek, i těch na objem vody, deklarovaly pouze dvě společnosti, obě zahraniční: španělský Air Tractor Europe, kdy tento typ letounů poskytnutých Švédskem pomáhal hasit během loňského požárů v NP České Švýcarsko, a slovenský Tech-Mont Helicopter company.

I stroj druhé jmenované firmy se podílel na hašení loňského rozsáhlého požáru, tehdy tento víceúčelový dvoumotorový vrtulník MI-8 ruské výroby s bambi vakem na vodu o obsahu 2 tisíce litrů na Slovensku zajistil a zdarma zapůjčil průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada.

Slovenská společnost navíc plánuje zařadit do flotily také americký vrtulník Black Hawk UH-60A, s nímž v Českém Švýcarsku pomáhali hasit Poláci. Black Hawk unese v podvěsu až tři tisíce litrů vody.

Foto: archiv Pravo, Právo

Český policejní vrtulník Bell 412

Ačkoliv konzultovány byly možnosti pronájmu letadel i vrtulníků, zadavatel tíhne k druhým jmenovaným strojům. „Vrtulníky jsou pro ČR vhodnější z toho důvodu, že ploch, kde se dá nabírat voda letadly za letu je málo. Vrtulníky ji naberou kdekoliv, dají se načerpat v malém prostoru, mají lepší přistávací manévry,“ zdůvodnila zaměření Novinkám Jakoubková.

Kolik a jaké firmy se budou o zakázku ucházet, se však zatím říci nedá, jasněji bude až po vyhlášení tendru.

Plánuje se nákup, peníze by dala EU

Pronájem letecké techniky na letecké hašení je však pouze jakýmsi mezistupněm. Hasiči by totiž v blízkých letech rádi pořídili vlastní stroje, které dokážou nést výrazně více vody než například používané policejní vrtulníky Bell 412. Pořízení vrtulníků by stát chtěl uhradit opět z evropských peněz, hasiči prý očekávají vypsání grantu v příštím roce.

„V roce 2024 předpokládáme, že bude vypsán grant na pořízení z prostředků RescEU, a potom budeme žádat. V případě využití grantu se předpokládá 100% úhrada na pořízení letecké techniky a souvisejících výdajů, včetně výdajů za nasazení v rámci mechanismu civilní ochrany. Tři kusy letecké techniky z grantu RescEU a pak je taková myšlenka, že další tři by mohly být pořízeny z rozpočtu České republiky, ale tohle je všechno ve schvalování,“ přiblížila plány mluvčí hasičů Jakoubková.

O tom, že v současnosti využívaný letový park i systém leteckého hašení není dostatečný a bude potřeba tuto otázku i kvůli změnám klimatu do budoucna řešit, hovořil v rozhovoru pro Právo a Novinky během loňského požáru i generální ředitel hasičů Vladimír Vlček, podle nějž právě tyto nedostatky v plné nahotě ukázal požár NP České Švýcarsko, kde Česku pomáhala kvůli nedostatku techniky řada strojů ze zahraničí.

Šéf hasičů k Hřensku: Doufám v konec příští pátek

Domácí

Výběr článků

Načítám