Hlavní obsah

Šéf hasičů chce po Hřensku změny zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší přístup do bezzásahových zón a k vodě na hašení a udržované cesty. To požaduje ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček jako reakci na letní požár v Českém Švýcarsku, který poukázal na mezery v oblasti prevence a legislativy.

Foto: HZS

Zásah hasičů při obřím požáru v Českém Švýcarsku

Článek

Chce zřídit meziresortní pracovní skupinu, která by se zabývala změnou zákona o požární ochraně, aby mohli hasiči zasahovat rychleji a případné plameny podchytit už v začátku.

Jestliže tu máme bezzásahovou zónu, tak musíme mít přístup do takového prostoru
Vladimír Vlček

Požární pásy mají bránit šíření ohně

„Vezme v potaz všechny negativní záležitosti, které se tam staly, a na základě toho bude třeba upravit legislativu. Pro nás jako pro hasiče je důležité, jestliže tu máme bezzásahovou zónu, tak musíme mít přístup do takového prostoru – přístupové komunikace. Musí tam být zdroje vody pro hašení a zóna musí být rozdělená odstupovými vzdálenostmi,“ řekl Právu Vlček.

V souvislosti s vypuknutím požáru se na Správu národního parku České Švýcarsko snesla kritika kvůli neodklízení suchého kůrovcového dřeva právě v takzvaných bezzásahových zónách, tedy oblastech s nejpřísnější ochranou a co nejmenšími lidskými zásahy do přirozených procesů. Hasiči museli v Českém Švýcarsku prosekávat původní, ale časem zarostlé komunikace, aby se dostali k ohni.

Hasičům v Hřensku scházela technika. A bude scházet dál

Domácí

„Z pohledu legislativy jsme dosud nepřistupovali k tomu, že by se posuzoval les nebo bezzásahové území jako území, kde hrozí vysoké požární nebezpečí, i když tam bezpochyby hrozí. V tomto se legislativa musí upravit,“ popsal Vlček.

Legislativní kroky budou podle něj spočívat mimo jiné v úpravě výkonu státního požárního dozoru a povinností správců národních parků v oblastech, kde jsou bezzásahové zóny, aby byl zabezpečen příjezd požární techniky a zabezpečen dostatek požární vody.

Požár v Hřensku z dronuVideo: Hasičský záchranný sbor České republiky

Šéf hasičů zmínil změnu koncepce leteckého hašení lesních požárů a nutnost požárních pásů, aby se po rozšíření v jednom místě nemohly přenést do dalšího.

Upraví krizovou legislativu

Důležitá je podle něj také včasná detekce požáru jako takového. Vznik kouře nebo plamenů se dá detekovat dálkově například pomocí dronů vybavených speciálními infračervenými kamerami.

Soutěsky ve Hřensku se letos neotevřou

Cestování

V reakci na požár pracuje také ministerstvo vnitra na úpravě legislativy – tentokrát té krizové. Součástí mají být typové plány nejrůznějších situací, tak aby stát byl připraven na sucho a vysoké teploty a předcházel podobným požárům. Na návrhu spolupracuje i ministerstvo životního prostředí.

„Ministerstvo připravuje aktualizaci typových plánů pro krizové situace dlouhodobé sucho, extrémně vysoké teploty a extrémní vítr. Do typových plánů promítne i zkušenosti získané při řešení požáru v Českém Švýcarsku. Využijeme zde též aktuální výstupy z výzkumných projektů. Dále aktualizuje krizovou dokumentaci, zejména krizový plán,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Charvát.

Rozsáhlý požár vypukl v Českém Švýcarsku 24. července a uhašen byl za 20 dní. Zasažena byla plocha 1060 hektarů, zasahovalo přes 6300 profesionálních a dobrovolných hasičů a 92 příslušníků letecké policie, využili přes 400 kusů techniky. Policie vyšetřuje požár pro podezření z obecného ohrožení.

Účet za hořící České Švýcarsko je čtvrt miliardy korun. Měl by to platit pachatel

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám