Hlavní obsah

Téměř 8000 nemocných. Černý kašel neustupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření černého kašel nepolevuje navzdory očekávání ministerstva zdravotnictví z března. Za poslední týden přibylo dalších téměř 1500 nemocných, což je dosud nejvyšší mezitýdenní nárůst. Vyplývá to z pondělních dat Státního zdravotního ústavu.

Foto: Aumed.cz

Černý kašel

Článek

Od začátku roku se v Česku potvrdil černý kašel u 7888 lidí, což překonalo odhady epidemiologů ze začátku roku, kdy se hovořilo o zhruba čtyřech tisících případů, i zástupců resortu zdravotnictví z března, kteří očekávali v nejbližší době zlom.

Stále platí, že je nejvyšší nemocnost mezi středoškoláky a vysokoškoláky. Nejvíce ohroženy jsou malé děti, zejména kojenci, kteří nejsou chráněni očkováním a mohou na komplikovaný průběh zemřít.

Černý kašel se letos potvrdil u 119 dětí do jednoho roku.

Navzdory vysokým počtům případů je hospitalizovaných minimum, podle ústavu asi dvě procenta všech nemocných.

„Počet pacientů, kteří zemřeli, se za uplynulý týden nezměnil a zůstává tak na čísle tři. Všichni tito tři infikovaní bojovali kromě černého kašle i s dalšími zdravotními komplikacemi,“ doplnila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Mezi zemřelými je i několikaměsíční kojenec, který měl vedle černého kašle řadu dalších onemocnění včetně streptokokového zápalu plic.

Nejvíce případů hlásí stále Jihočeský a Středočeský kraj.

Rekordní zájem o vakcínu

Mimořádná je letos také poptávka po přeočkování. Od začátku roku si podle ministerstva zdravotnictví nechalo aplikovat kombinovanou vakcínu proti tetanu, černému kašli, záškrtu a v některých případech i dětské obrně víc než 45 tisíc lidí. Loni to bylo za celý rok bezmála 24 tisíc zájemců.

Přednostně jsou teď očkovány těhotné, pro které mohou praktičtí lékaři i gynekologové vakcíny nyní objednávat. Nejvhodnější je to podle vakcinologů ve třetím trimestru, kdy se protilátky dostanou i k novorozenci a po narození ho před infekcí ochrání.

Ordinace praktiků pro dospělé mají od začátku dubna omezenou možnost objednání vakcín kvůli přerušení dodávek. Šéf resortu Vlastimil Válek před několika dny uvedl, že přijde do Česka v nejbližších dnech asi 100 tisíc dávek, což poptávku pokryje.

Doporučeno je přeočkování lidem s oslabenou imunitou, těhotným a starším lidem s chronickými nemocemi.

Vakcínu nabízejí soukromá očkovací centra, vybrané fakultní nemocnice a praktičtí lékaři.

Zemřel kojenec nakažený černým kašlem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám