Hlavní obsah

Temelínská elektrárna má jedenáctý generátor, stál 430 miliónů

Právo, Vladimír Vácha
Temelín

Nový záložní zdroj bude sloužit jako jedenáctá záloha pro Jadernou elektrárnu Temelín (JETE), pokud by přišla o deset náhradních způsobů elektrického napájení. Generátor vyšel na 430 miliónů korun.

Foto: Václav Brom

Kontejner s dieselgenerátorem usazovaly dva jeřáby.

Článek

Generátor má výkon přibližně šedesáti osobních aut a dorazil do elektrárny v pondělí dopoledne ze své poslední zastávky v Kutné Hoře, kde byl usazen do na míru vyrobeného seismicky odolného kontejneru. Pro celé zařízení jsou však potřebné tři.

„V prvním je vlastní motor, ve druhém naftové nádrže o objemu kolem osm tisíc litrů a třetí chrání systémy nutné pro chlazení motoru,“ popsal Právu záložní systém projektový manažer Pavel Krejčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zkompletované zařízení váží 130 tun a do Temelína jej převážela speciální souprava o délce téměř 25 metrů.

Plně funkční na podzim

K napojení nového dieselgenerátoru na systémy elektrárny dojde během současné výměny části výměny paliva druhého bloku, která probíhá od konce dubna. Stejná úprava čeká letos i první blok.

Na podzim by měly být obě dieselgenerátorové stanice, za 430 miliónů korun plně funkční. Ředitel JETE Miloš Štěpanovský v pondělí při setkání s novináři v této souvislosti poznamenal, že s ohledem na počet a nezávislost systémů zajišťujících elektřinu v případě mimořádné události, je nanejvýš pravděpodobné, že nové motory budou burácet jen při pravidelných zkouškách.

Každý z nich je určen pro daný blok, ale v případě potřeby je možné připojit je i k bloku sousednímu. Umístěny jsou i přes vysokou odolnost ochranných obalů stranou od vysokých budov, které by je v případě zemětřesení mohly poškodit a ČEZ tak pokračuje v realizaci opatření přijatých na základě zátěžových testů Evropské unie. Od roku 2011 jich už proběhly tři desítky.

Reklama

Související články

ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Oznámil to uchazečům. Vláda ve středu odmítla dát na rozvoj jaderné energetiky...

Výběr článků

Načítám