Hlavní obsah

Temelín 2 jede naplno

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Reaktor druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín dosáhl v pondělí ráno vůbec poprvé plného výkonu. "Na této výkonové hladině bude blok stabilizován tři dny, během nichž budeme realizovat zkoušky vyžadující takto ustálený výkonu bloku," řekl Právu mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Článek

Mluvčí poznamenal, že do poslední etapy energetického spouštění, po níž už bude následovat zkušební provoz, vstoupil druhý blok 25. února. O víkendu dokončili pracovníci elektrárny přizpůsobování paliva, při němž se jaderné palivo přizpůsobuje vyšší výkonové hladině.

Na první bloku, který je od 31. ledna odstaven kvůli výměně jedné čtvrtiny jaderného paliva, pokračuje současně garanční revize zařízení. Do provozu by se Temelínská jednička měla vrátit zhruba v první polovině dubna.

Po skončení energetického spouštění musí elektrárna získat povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) k zahájení zkušebního provozu. Ten na prvním bloku elektrárny začal v červnu loňského roku a potrvá 18 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám