Hlavní obsah

Telička a jeho firma v době sporu o byty OKD inkasovali od Bakaly desítky miliónů

Právo, Karolina Brožová

I když hnutí ANO nevynechá příležitost ke kritice pro stát nevýhodného prodeje dolů OKD Zdeňku Bakalovi, jeho lídr pro evropské volby Pavel Telička z Bakalových peněz léta významně profitoval. A to v době ostrého sporu s oklamanými nájemníky bytů OKD.

Foto: Jakub Peršín, Právo

Pavel Telička

Článek

Od společnosti NWR, které patří OKD a kterou Bakala spoluvlastní, vyinkasovala firma BXL Consulting, v níž je Telička významným společníkem, celkem  1 975 000 eur (53 miliónů korun).

Jako nevýkonný člen představenstva NWR navíc pobíral plat ve výši asi 76 tisíc eur ročně (dva milióny korun). Za roky 2011 a 2012 inkasoval po 76 065 eurech (celkem čtyři milióny korun) a za rok 2013 pak dostal roční plat 70 959 eur (1,9 miliónu korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Začalo to v roce 2006

Spolupráce Teličkovy firmy s NWR začala v říjnu 2006. Společnost BXL Consulting poskytovala oficiálně NWR poradenství v oblasti právních předpisů Evropské unie. Měsíčně za to inkasovala 25 tisíc eur (což je zhruba 700 tisíc korun). Vyplývá to z výroční zprávy NWR z roku 2011, kterou Právo prostudovalo.

Smlouva zároveň umožňovala Teličkovi požadovat po NWR úhradu nezbytných výdajů, které byly s poskytováním poradenství spojené. Inkasovat mohl i jednorázové platby za splnění úkolu. Jejich výši se nepodařilo dohledat. Od listopadu 2006 do konce května 2013, kdy byla smlouva podle výroční zprávy z téhož roku ukončena, tak získala Teličkova firma nejméně 1 975 000 eur, tedy asi 53 325 000 korun.

Výše odměn byla podle Teličky standardní. „NWR si najala firmu, ve které jsem byl společníkem. Jenom podotýkám jednu věc, že předmětem služeb nebyl jakýkoli lobbing,“ uvedl pro Právo. Společnost BXL, kterou Telička vlastnil z 38 procent a další podíly měla firma Becker a Poliakoff Consulting, a. s., a Petr Ježek (dvojka na eurokandidátce ANO), ukončila svou činnost ke konci loňského roku.

Dobré spojení na Bakalu

Telička to zdůvodnil tím, že nechce vést firmu v době, kdy se angažuje v politice a kandiduje do Bruselu. O zisk se všichni společníci podle Teličkových slov dělili. Na Bakalovu firmu však měl ve své firmě lídr kandidátky ANO nejlepší spojení.

Od září roku 2007 byl členem představenstva NWR, od prosince 2008 do prosince 2011 byl členem dozorčí rady společnosti RPG Byty. Právu však tvrdil, že za tuto práci nedostal peníze. „Já mám pocit, že jsem za to nedostal nic. Asi na devadesát procent,“ uvedl.

V dubnu 2011 byl Telička zvolen nevýkonným členem představenstva NWR a znovu i v roce 2013. Jeho členství v představenstvu během následujících několika dní skončí. „Dnes zasedá správní rada, já budu na telefonu. Toto bude předmětem řešení. Samozřejmě že hodlám skončit,“ řekl v úterý Telička Právu.

Babiš problém nevidí

Jak celá spolupráce Teličky s Bakalovou firmou vznikla? Na to kandidát hnutí ANO odmítl odpovědět. „Žádná solidní profesionální poradenská firma neposkytne informace v zastoupení svého klienta,“ řekl Právu. Šéf ANO Andrej Babiš s Teličkovým angažmá v NWR problém nemá.

„Pan Telička pracoval pro různé soukromé firmy v Bruselu, nejen pro NWR. V době privatizace OKD pro NWR nepracoval. Předpokládám, že byl odměňován standardně, jak je pro takové firmy obvyklé,“ napsal Právu v SMS.

New World Resources je přední těžební firma ve střední Evropě se sídlem v Amsterodamu. Její dvoutřetinový podíl patří firmě BXR, tu zase z poloviny vlastní nebo nedávno ještě vlastnil Zdeněk Bakala. NWR čelí potížím kvůli poklesu cen černého uhlí. Poslední roky hospodaří se ztrátou ve výši několika stovek miliónů eur.

Nejcennější částí Bakalova majetku je tak podle odhadu mnoha odborníků společnost RPG Byty, v níž je na 44 tisíc bytů, které jsou pronajímány dosavadním nájemníkům, kteří léta marně žádají Bakalu o jejich odkup.

Reklama

Výběr článků

Načítám