Hlavní obsah

Tejc: Odvahu kandidovat na šéfa ČSSD mám, ale nechci štěpit stranu

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeroným Tejc, kritik šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, získal v pondělí v brněnském městském výkonném výboru nominaci na prvního místopředsedu ČSSD, jímž je nyní ministr vnitra Milan Chovanec. Tejc Právu řekl, že by měl šanci stát se i předsedou strany, ale nechce ji štěpit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

V soc. dem. se ozývají hlasy, že by se na březnovém sjezdu měl vyměnit předseda. Nikdo zatím nepředstavil protikandidáta Bohuslavu Sobotkovi. Zvažujete to vy?

Bylo by pohodlnější čekat v zákulisí, nic nedělat a kritizovat, a až se vše zhroutí, vystoupit na světlo. Tak se chovat nebudu. Sociální demokracii jsem věrný téměř dvacet let a nechci ji vidět na kolenou.

Kdo mě v posledních měsících sledoval, tak nepochybuje, že bych měl dost odvahy i sil svést souboj o předsedu. A za současné situace ho možná i vyhrát. Pokud by se tak stalo, ocitne se nejdříve vláda a následně i strana v krizi. Velmi pravděpodobně by mé vítězství přineslo pád vlády půl roku před volbami. Chci sociální demokracii pomoci, ne ji rozvrátit.

Několikaměsíční spory o to, kdo bude předsedou, by nás stály příliš mnoho. Rozhodl jsem se proto, že dám přednost zodpovědnosti před ambicemi. Domnívám se, že násilné rozdělení funkce předsedy a premiéra (jak to navrhuje jihočeský hejtman Jiří Zimola, s čímž Sobotka nesouhlasí) by pro voliče bylo nesrozumitelné.

Pokud se vám podaří získat hlasy delegátů sjezdu a proměníte svou nominaci, získal byste post Milana Chovance. Má podle vás z vedení odejít?

Nekandiduji proti někomu, ale pro něco. ČSSD je objektivně v krizi a potřebuje změnu, programovou i personální. Rozhodl jsem se, že tuto změnu sociální demokracii nabídnu.

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec dostali na minulém sjezdu (březen 2015) téměř absolutní moc a šanci ukázat, co umí. A výsledkem je propad soc. dem. Pokud něco funguje, nemá se to měnit. A opačně to platí také. To, zda zůstane Milan Chovanec ve vedení, rozhodnou delegáti sjezdu.

Předseda Sobotka chce nové vedení strany kompaktní a stejně jako to dosavadní složené z lidí, kteří spolu dobře vycházejí. Myslíte, že byste takovému kritériu dostál?

Současné vedení ČSSD složil minulý sjezd podle přání předsedy. Kompaktnější a loajálnější vedení nikdy žádný předseda soc. dem. neměl. A přesto jsme dostali výprask v senátních volbách a prohráli volby krajské.

Potřebujeme silné vedení a silné osobnosti, ne nekritické obdivovatele předsedy bez vlastního názoru a vize. Mít na některé kroky a názory předsedy jiný názor není charakterovou vadou nebo postižením. Naopak to může vést k oživení naší politiky a schopnosti lépe naslouchat voličům a jejich potřebám.

Mělo by tedy vedení strany projít širší proměnou? Kdo by měl odejít?

Považuji za chybu, když kdokoli, nebo dokonce předseda žádá po sjezdu zvolení konkrétních místopředsedů nebo horuje za nezvolení jiných. Je to vyjádřením neúcty a nedůvěry k delegátům. Tak se chovat nechci a současně nehodlám nikomu dávat polibek smrti tím, že bych jej nyní jmenoval. Ať se každý delegát rozhoduje podle svých zkušeností s jednotlivými kandidáty a jejich prací.

Měli bychom se přestat zabývat podružnostmi, jako jsou povinná mateřská pro muže, adopce homosexuálními páry nebo zákaz kouření v zoo.
Jeroným Tejc, kandidát na prvního místopředsedu ČSSD

Budu-li zvolen, dokážu spolupracovat se všemi. Nepovažoval bych za správné ze sta procent obměnit nejužší vedení.

Formuje se v ČSSD vůči Sobotkovi vnitrostranická opozice?

Mít jiné názory nutně neznamená být opozicí. Nespokojenost s řadou kroků a prohlášení určitě existuje. Ale lepší než podporovat nespokojenost je navrhnout vlastní řešení a přesvědčit o nich většinu a třeba i předsedu. O to se snažím a částečně se mi to daří.

Po prohraných volbách hovořil předseda o nutnosti zakotvit u břehu liberálních voličů a programově hledat u pirátů. Dnes po mé kritice otáčí stranu doleva. Přede dvěma lety velmi brutálně ve vnitrostranickém referendu odmítl můj návrh na zavedení progresivní daně pro finanční a telekomunikační sektor, dnes to sám navrhuje. Zaznamenal jsem, že pan předseda přebírá mé nápady a návrhy i z jiných oblastí, třeba sociální.

Preference vaší strany nevypadají teď dobře. Co s tím?

Především nesmíme z voličů, kteří mají obavy o bezpečí svých dětí a nechtějí zde muslimská ghetta, dělat nevzdělané a nesolidární xenofoby a myslet si, že si je koupíme třemi sty korunami k důchodu nebo zvýšením platu. Takto svět už dávno nefunguje. Nejen v USA už to vědí.

Lidé chtějí sociální demokracii, která jim bude rozumět, a oni budou rozumět jí. Chtějí, aby jim naslouchala, a ne je poučovala o tom, co si mají myslet o migrantech nebo Babišovi. Chtějí společně s námi vytvářet spravedlivější svět v každodenním životě. Měli bychom se přestat zabývat podružnostmi, jako jsou povinná mateřská pro muže, adopce homosexuálními páry nebo zákaz kouření v zoo.

Daleko důležitější je například zajistit, aby kvalita u nás prodávaných potravin byla alespoň stejná jako u našich západních sousedů.

Jak chcete napomoci vy?

V posledních měsících jsem představil řadu myšlenek, jak náš program oživit. Patří mezi ně snížení trestní zodpovědnosti mladistvých za násilné činy nebo zpřísnění azylového zákona. Musíme posílit solidaritu se zodpovědnými, a ne s těmi, kteří umějí jen brát. Měli bychom tlačit na snížení rozdílu mezi průměrnou mzdou a důchodem, po čtyřiceti letech práce by naši rodiče a prarodiče neměli živořit.

Z výnosu vyššího zdanění monopolních firem bychom měli umožnit výrazné daňové odpisy firmám, které zde vytvoří kvalifikovaná a nadprůměrně honorovaná pracovní místa. Ve spolupráci s obcemi bychom měli nabídnout mladým lidem s dětmi bezúročné půjčky a pomoc s infrastrukturou při výstavbě vlastního bydlení.

Budete tedy nyní objíždět krajské konference a žádat o podporu?

Nechci svádět závod o počet nominací. Rozhodne až tajné hlasování na sjezdu. Navštívit krajské konference je však nepsanou povinností a především slušností ke členům sociální demokracie. Využiji tuto příležitost k představení své vize.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jeroným Tejc na on-line chatu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám