Hlavní obsah

Talmanová stáhne návrh výrazně přidat politikům

Novinky, Hana Kadečková, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poté, co v pátek informovalo Právo, že poslankyně Lucie Talmanová (ODS) chce předložit pozměňovací návrh, který by razantně zvýšil platy poslanců a dalších ústavních činitelů, Talmanová od záměru ustoupila. Jak řekla, o všech důsledcích návrhu nevěděla a přiznala, že jí mnozí poslanci záměr vyčetli.

Foto: Tomáš Vítámvás

turnaj ČP 36 Ostrava

Článek

"Opravdu můj návrh nebyl takto míněn," řekla Právu. "Jestli je tomu tak, pak samozřejmě zvážím svůj pozměňovací návrh, protože rozhodně nechci přidávat ústavním činitelům, ale chci, abychom hráli s otevřenými kartami a ve férových číslech. To byla jediná ambice mého návrhu." Talmanová navrhla, aby se roční odsunutí platnosti zákona o státní službě, navržené ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), týkalo i ústavních činitelů. To by v praxi znamenalo, že ústavní činitelé, tedy i poslanci, dostali přidáno téměř 15 tisíc korun a místo dosavadních 46 500 Kč by jejich základní plat činil zhruba 61 200 korun.

Kühnl: chce zvýšit zášť vůči Parlamentu?

Nápad Talmanové ostře zkritizoval šéf poslanců Unie svobody-DEU Karel Kühnl. "Moc by mě zajímaly myšlenkové pochody paní poslankyně Talmanové," řekl Právu. Podle svých slov nechápe, že někdo přichází s podobnými iniciativami ve chvíli, kdy má veřejnost co dělat s případem poslaneckých bytů v Nerudově ulici. "Kdybych ji podezříval - jako že jí nepodezírám - tak bych snad řekl, že to je záměrná akce ke zvýšení zášti vůči parlamentu," dodal Kühnl.

S kritikou přišli také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD), šéf rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a předseda odborové centrály a senátor (ČSSD) Milan Štěch. "Růst platů ústavních činitelů o téměř 15 tisíc by byl přímo nehorázný," prohlásil pro Právo Škromach. Dodal, že vůči občanům by to bylo neseriózní: "Na jedné straně dnes hledáme možné finanční rezervy a na druhé straně by se ústavním činitelům neúměrně zvýšily platy."

Kalousek si zase, jak řekl, neumí představit, že by se Sněmovna něco takového odvážila udělat. "Myslím, že musíme prosadit, aby nový systém odměňování, založený na tom, že plat ústavních činitelů bude odvozován od průměrné mzdy v rozpočtové sféře, nikoliv od nejvyšších tarifů státních zaměstnanců, vstoupil v platnost hned příští rok. Kdyby pro nic jiného, tak z pudu sebezáchovy, probůh," zvolal Kalousek. Lakonicky reagoval Štěch: "Je to blbost a jsem zásadně proti."

Topolánek se Talmanové zastal

Své stranické kolegyně se naopak zastal šéf ODS Mirek Topolánek: "Chybné je, že se trvale zvedaly platy úředníků a z nějakého spíš populistického důvodu se platy ústavních činitelů nezvyšovaly. Nevím, proč by úředník měl mít vyšší plat, než má ústavní činitel," řekl Právu s tím, že z tohoto pohledu s návrhem souhlasí. "Obecně řeknu, že se za svůj plat nestydím." Platy činitelů jsou dva poslední roky zákonem zmrazeny, jinak se zvedaly vždy, když vláda přidala učitelům, úředníkům a dalším státním zaměstnancům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám