Hlavní obsah

Poslanci si chtějí zvýšit platy o téměř 15 tisíc

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústavní činitelé, tedy poslanci, senátoři, soudci či státní zástupci, možná vydělají na ročním posunutí účinnosti zákona o státní službě. Pokud parlamentem projde pozměňovací návrh poslankyně za ODS Lucie Talmanové, aby se odložení účinnosti zákona týkalo i ústavních činitelů, zvýšil by se jim v roce 2005 jednorázově plat asi o 14 760 korun.

Foto: HZS Zlínského kraje
Článek

Prohlásila to ve čtvrtek na jednání sociálního výboru parlamentu expertka ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Helena Úlehlová.

Platnost zákona rozhodne o miliardách

MPSV požaduje, aby se o rok odložila platnost zákona o státní službě, čímž se v roce 2004 ušetří zhruba deset miliard, ale právě s výjimkou paragrafů týkajících se změn v systému odměňování ústavních činitelů. Ty by podle MPSV měly začít platit hned v roce 2004. Naopak poslankyně Talmanová na jednání přišla se zdánlivě triviálním návrhem posunout platnost celého zákona o tři roky a články o ústavních činitelích o rok.

To by však podle Úlehlové znamenalo nesmírný finanční dopad na státní kasu. Jak řekla, plat ústavních činitelů se nyní odvozuje od nejvyššího, tedy dvanáctého platového tarifu zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací.

Nový zákon stanoví, že platy ústavních činitelů se už nebudou od tarifů rozpočtovek odvozovat, ale budou odpovídat trojnásobku průměrného platu zaměstnanců rozpočtových organizací. "Protože však v současnosti je jejich plat vyšší než tento průměr, bylo stanoveno, že plat se jim bude zatím každoročně od roku 2004 zvyšovat pouze o pevnou částku," vysvětlila Úlehlová. Jak dodala, podle těchto pravidel by se tedy měla poslancům, senátorům, soudcům a státním zástupcům v příštím roce zvýšit platová základna o asi 1300 korun a celý plat se měl tedy zvýšit asi na 47 750 korun.

Na platy desetkrát víc

Pokud by však Sněmovna přijala pozměňovací návrh Talmanové, ve zvýšení platů ústavních činitelů v roce 2005 by se už promítl nový 16třídní systém odměňování zaměstnanců rozpočtové sféry. Jejich plat by tedy nebyl odvozen od dvanácté, ale od šestnácté třídy. "To by způsobilo, že by se zvýšil na asi 61 200 korun. Přírůstek proti letošku by tedy činil 14 760 korun. Znamenalo by to, že na jejich platy se vydá desetkrát více prostředků než dosud," zdůraznila Úlehlová.

Talmanová na to při jednání výboru reagovala požadavkem, aby MPSV předložila všechna čísla, ze kterých ministerská argumentace vychází. Na to dala předsedkyně sociálního výboru Milada Emmerová (ČSSD) hlasovat o přerušení bodu jednání. Výbor se k celé věci vrátí za týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám