Hlavní obsah

Sýčci jsou na vymření. Chybějí hraboši

Právo, Pavel Cechl

Zemědělci se radují, ekologové pláčou. Tak by se daly stručně shrnout problémy s hrabošem polním. V posledních letech byli přemnožení a sedláci hořekovali, letos je tomu jinak. Ornitologové hlásí jejich úbytek, což se ale dotýká i ohroženého ptactva, například sýčků obecných či sov pálených.

Foto: ČSOP Nový Jičín

Ilustrační foto sýčka obecného

Článek

„Loni byli hraboši na populačním vrcholu a jejich predátorům, sovám a dravcům, se díky tomu dařilo. Nacházeli jsme budky doslova zaskládané ulovenými hraboši,“ řekl Martin Šálek, koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Ostravské zoo se podařil unikátní odchov želvy chrámové

Koktejl

„Upozorňovali jsme ale, že se hraboší populace po vrcholu rázem zhroutí, což se stalo letos. Hrabošů je nedostatek a tento trend kopírují i sýčci,“ dodal. Úbytek hrabošů a jejich návrat na běžnou úroveň potvrdil Právu i Zemědělský svaz České republiky.

Bylo málo hmyzu

K nedostatku hrabošů se podle Šálka připojilo i chladnější jaro a nedostatek hmyzu, kterým se sýčci živí. Ti ale nejsou jediní, kteří se s podobnými potížemi potkávají.

„Týká se to určitě všech druhů, které sídlí v zemědělské krajině, například sov pálených či motáků lužních,“ řekl Šálek s tím, že se údaje zakládají na pozorování v oblasti severozápadních Čech. Sovy pálené jako kriticky ohrožený druh se podle něj v oblasti téměř nevyskytují.

Slovenské termální koupaliště Podhájska používalo radioaktivní vodu

Evropa

Pokud jde o sýčky, ornitologové se loni radovali z rekordního počtu jejich mláďat, kdy jich bylo 95. Letos jich je jen 48.

Loni, při nadbytku hrabošů, mohli sýččí rodiče uživit i snůšku s rekordními sedmi mláďaty, pár průměrně vyvedl pět mláďat. Letos, kdy hrabošů ubylo, spadl průměr vyvedených mláďat sýčků na dva.

Ornitologové očekávají, že populace sýčků významně oslabí, protože letos není dostatečná zásoba mladých jedinců, kteří by ji doplnili. „Je na pokraji vymření, bojujeme o poslední jedince,“ řekl Šálek.

Začátek konce plastových obalů? OSN řeší zákaz chemické složky UV-328

Věda a školy

Ještě na začátku 20. století to podle něj bývala nejběžnější sova u nás, v Česku mohly žít i desítky tisíc párů. Už v 70. letech se však populace odhadovala jen na 2,5 tisíce párů a na přelomu století to bylo okolo 500.

„Nyní jsme na posledních sto až 130 párech,“ dodal Šálek. Příčinou poklesu podle něj bylo to, že se změnila zemědělská krajina, kdy se z malých políček s extenzivním hospodařením staly velké lány s intenzivním hospodařením.

Záchranný program

Ministerstvo životního prostředí proto loni vyhlásilo mimořádný záchranný program. Počítá se zajištěním takového hospodaření na pozemcích v teritoriích sýčků, které jim vytvoří dostatečnou potravní nabídku v průběhu celého roku.

Za masivním úhynem havraních mláďat na jihu Čech může být nekvalitní potrava

Domácí

Plánuje se i propojení stávajícího ostrůvkovitého výskytu sýčků nabídkou míst k hnízdění, případně vypouštěním těchto sov do připraveného a vhodného prostředí. „Cílem je, aby se početnost sýčků u nás zvýšila alespoň na tisíc párů,“ konstatovalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám