Hlavní obsah

Slovenské termální koupaliště Podhájska používalo radioaktivní vodu

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vodě termálního koupaliště Podhájska ve slovenském okrese Nové Zámky, které navštěvovala i řada českých turistů, objevili zvýšenou přítomnost radioaktivních prvků. „Jejich hodnota výrazně překračuje zdravotní limity,“ uvedlo slovenské ministerstvo životního prostředí.

Policie kontroluje původ geotermální vody v koupališti Podhájska. Záběry jsou z loňského létaVideo: Policie SR

 
Článek

Ministerstvo konstatovalo, že při provozu koupaliště se porušovaly zákony a zvýšená přítomnost radioaktivních prvků ve vodě se před veřejností tajila.

„Je politováníhodné, že příslušné odbory životního prostředí ani slovenská inspekce životního prostředí v minulosti v této věci nekonaly. Porušování předpisů a platných zákonů v Podhájské se stalo dlouhodobým jevem,“ upozornil resort životního prostředí.

Provozovatel měl falšovat povolení

Slovenská inspekce životního prostředí nyní potvrdila, že úřady zakázaly čerpat vodu z geotermálního vrtu a využívat ji v bazénech. Oprávnění čerpat vodu z geotermálního vrtu vypršelo už v roce 1994 a koupaliště ji mělo od té doby čerpat nelegálně. Úřady uložily společnosti Geo Termál, která koupaliště provozuje, pokutu ve výši téměř 129 tisíc eur (3,3 milionu korun).

Termální koupaliště Podhájska nesmí čerpat vodu z vrtu, podle inspekce falšovalo povolení

Evropa

Provozovatel koupaliště měl podle inspekce povolení k čerpání vody falšovat. „Policie už vyšetřuje podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla inspekce. Vedení koupaliště se od všech podezření distancuje. Koupaliště je nyní uzavřené.

Společnost Geo Termál měla v období od května 1992 do září 1994 dočasné povolení distribuovat do bazénů část vody, kterou předtím využila ve skleníku. Po pročištění a ochlazení ji mohla vypouštět do potoka Liska.

„Povolení ztratilo platnost a společnost Geo Termál předložila jeho zfalšovanou kopii, kde bylo vymazáno časové omezení. Společnost navíc čerpala vodu z vrtu přímo do bazénů,“ konstatovala inspekce životního prostředí.

Termální koupaliště Podhájska je známo především jedinečnou slanou vodou, která je svým složením velmi podobná vodě Mrtvého moře. Silně minerální voda, bohatá na jód, má menší koncentraci solí než mořská voda a blahodárně působí na regeneraci organismu. Voda má teplotu 80 °C a do bazénů je ochlazována na 33 až 38 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám