Hlavní obsah

Svržení vlády by Česko uvedlo do totálního kolapsu, opřel se John do ČSSD

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných Radek John důrazně odmítl pobídku Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby se nejmenší koaliční strana připojila k návrhu sociálních demokratů vyvolat kvůli razantním škrtům hlasování o důvěře vládě. Přestože VV nesouhlasí s plánovaným zvýšením DPH a zmrazením důchodů, nehodlají podle jejího předsedy - stejně jako ČSSD - „zničit Českou republiku“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Svržení vlády by uvedlo Českou republiku do totálního kolapsu, ze kterého by se vzpamatovávala několik let v mnohem horších podmínkách, než jsou teď. Nejsme tak nezodpovědní, abychom přispěli ke zničení této republiky,“ řekl John Novinkám v reakci na slova ČSSD o pokusu svrhnout vládu Petra Nečase. [celá zpráva]

Přitom Věci veřejné sdílejí některé stížnosti sociálních demokratů k návrhům úsporných opatření, v jejichž rámci se uvažuje například o zvýšení DPH nebo zmrazení důchodů. „Prosazujeme dvojí sazbu DPH,“ uvedl John. „Chceme, aby v nižší sazbě byly potraviny, léky a tiskoviny, aby důchody nebyly zmrazeny. Je třeba přinést řadu opatření, která nebudou tahat peníze z kapes střední vrstvy.“

„Jejich (sociálních demokratů) návrh je ‘zničte Českou republiku’, my ji zničit nechceme,“ odmítl předseda nejmenší parlamentní strany úterní výzvu Bohuslava Sobotky, aby se VV připojily k případné snaze ČSSD vyvolat hlasování o důvěře vládě.

Ať přijdou s vlastními návrhy

„Raději bychom od nich slyšeli chytrá opatření, kde ušetřit peníze, než hloupé opatření totální destabilizace republiky,“ dodal John s tím, že od ČSSD ještě neslyšel návrh takových škrtů, které by nebyly příliš zatěžující pro střední vrstvu. „Slyšeli jsme jejich mediální vyjádření, ale neslyšeli jsme žádné jejich konstruktivní návrhy, kde škrtat,“ řekl.

Úsporné návrhy se budou ještě projednávat. Podle Johna jsou ale příliš drastické, zejména pro střední třídu a sociálně slabší. „Na škrtech se musí podílet všichni,“ uvedl s tím, že vítá debatu nad zavedením vyššího daňového zatížení nejbohatších.

„Především chceme, aby se prosazovaly škrty, které nepřinesou další utrpení středním vrstvám, to znamená zdanění hazardu. Člověka, který vyhraje 100 miliónů, tolik nebolí, když dá 15 procent na daň, jako by ho bolelo zmrazení důchodů nebo zvýšení DPH,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám