Hlavní obsah

Svobodná Evropa dál hledá nové sídlo

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stěhování rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) z centra Prahy nečekaně narazilo na další překážku. Ještě nedávno se zdálo, že se stanice přesune do budovy Citibank na Evropské třídě v Praze. Na této variantě se dokonce shodli i ministři zahraničí ČR a USA. Tato možnost však v posledních dnech ztroskotala.

Foto: HZS ZLK
Článek

"Budova Citibank vypadává ze hry", prozradil v pondělí Právu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Shodně se vyslovila i Sonia Winterová, tisková mluvčí Svobodné Evropy: "Konkrétní místo zatím nemáme. Proces pokračuje, hledáme." To Právu potvrdila rovněž americká ambasáda v Praze. "Budova Citibank už není ve hře," sdělila mluvčí velvyslanectví Lisa Hellingová s tím, že další vývoj stěhování je v jednání.

Podle spekulací v médiích banka požadovala příliš velké odstupné. To však Citibank odmítla. "Nežádali jsme žádné odstupné," uvedl pro Právo tiskový mluvčí banky Marek Hlavica s tím, že s bankou v minulosti vlastně vůbec nebyla zahájena žádná jednání. "V objektu zůstáváme. Nájemní smlouvu, kterou máme platnou ještě tři roky, nám nikdo nevypověděl," dodal.

Financování s otazníkem

Do hry se tak znovu vrací varianta zcela nové budovy, vystavěné speciálně pro Svobodnou Evropu. "Nemohu to vyloučit, ale ještě není nic rozhodnuto," řekla Právu Winterová a dodala, že o nové budově "uvažovali od počátku". Jak a kdo by její výstavbu platit, zůstává ale nadále hádankou.

Ačkoli provoz rádia čerpá z financí amerického Kongresu, česká strana nevyloučila nějakou formu spoluúčasti. "Neuvažujeme ale o peněžní spoluúčasti," vysvětlil Kolář. "Konkrétní detaily financování však budou vypracovány až poté, co definitivně nalezneme budovou vyhovující oběma stranám," doplnil.

Podle Winterové již americká strana uvažuje o financování, nicméně Kongres v rozpočtu na rok 2004 ještě nestanovil žádnou částku na stěhování stanice či stavbu budovy. Právě nedostatek peněz se v kuloárech uvádí jako hlavní viník všech problémů. V rozpočtu rádia údajně nejsou na stěhování peníze. Přesun stanice, která vysílá do více než dvou desítek zemí světa, by prý mohl pohltit až půl miliardy korun.

Hra o čas

Smlouva o pronájmu bývalého Federálního shromáždění, kde stanice nyní sídlí, vyprší v prosinci 2004. "Těžko si dovedu představit, že by nás česká vláda vyhodila na dlažbu," prohlásila Winterová. "Máme ještě více než rok času. Do té doby se to určitě vyřeší," dodala. "Ze strany státu nenastanou potíže. V případě nutnosti se nájemní smlouva prodlouží," ujistil Kolář.

Za pronájem platí RFE/RL symbolický dolar měsíčně (asi 29 korun) a ročně dá dva milióny dolarů (asi 54 miliónů korun) do údržby budovy. O přemístění Svobodné Evropy začala česká vláda mluvit po teroristických útocích v USA v září 2001, protože z obavy před případnými atentáty požaduje přemístění budovy do jiné části Prahy. Původně se měla rozhlasová stanice stěhovat už dva měsíce po útoku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám