Hlavní obsah

Svoboda přiletí ve čtvrtek hlasovat do Prahy vrtulníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Poslanci v úterý přerušili schůzi a hlasování o zákonu o dani z přidané hodnoty, který vetoval prezident Václav Klaus, odložili na čtvrtek 11:00 hodin. Koalice doufá, že se už dostaví i zraněný ministr zahraničí Cyril Svoboda. Na jednání Sněmovny ho z Brna dopraví vrtulník.

Foto: Josef Zajíc

Interliga v házené žen.Ostrava 28.3.2015. DHC Sokol Poruba : Sokol Písek. Střílí Hana Maiwaelderová.

Článek

Pro odložení hlasovaní se vyslovilo 100 zákonodárců, což bylo o sedm více než koalice potřebovala. Proti návrhu, který při zahájení schůze v 11:11 hodin předložil předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, bylo pouze 38 poslanců. Opozici totiž v úterý chybělo více poslanců než stranám vládní koalice. Z úterní schůze se omluvilo šest občanských demokratů a tři komunisté. Koalici chyběli pouze nemocní sociální demokrat Miloslav Vlček a lidovec Cyril Svoboda.

Vláda odložením hlasování na čtvrtek 11:00 hodin získala čas, neboť do své poslanecké lavice by mohl usednout právě Svoboda. Vlčkův hlas slíbil vyvážit nezařazený poslance Petr Kott.

Svobodu, který minulý týden havaroval, by měl ve čtvrtek přepravit do Prahy vrtulník. Další podrobnosti přesunu se budou teprve domlouvat. "Ve čtvrtek již žádné riziko (zdravotní) nehrozí. Spadl nám kámen ze srdce, že poslanci jednání odložili," řekl profesor Peter Wendsche, který v Úrazové nemocnici o ministra pečuje.

ODS: Ještě větší chaos

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslance ujistil, že pokud bude zákon 22. dubna schválen, nebudou muset podnikatelé platit mimořádné zálohy na DPH. Podle platné legislativy musí plátci DPH uhradit k 25. dubnu jako zálohu polovinu toho, co zaplatili v předchozím zdaňovacím období. Nejvíce by to postihlo čtvrtletní plátce. Hospodářská komora již požádala ministra financí pro případ neschválení novely zákona o DPH o odpuštění odvodů těchto mimořádných částek.

Premiér Vladimír Špidla krátce po hlasování novinářům řekl, že "je to rozumná možnost (odložení hlasování) a myslím si, že usnadní schválení této velmi důležité předlohy". Bezprostředně po přerušení schůze Špidla naznačil, že jednání s opozicí budou pokračovat. Sobotka přitom dopoledne řekl, že o podpoře zákona již není důvod s opozicí vyjednávat.

Vláda podle ODS svou neschopností a pozdním předložením zákona o DPH způsobila vážné potíže zejména v zahraničním obchodě a vnesla totální rozkol do podnikatelského prostředí. Nejsilnější opoziční strana se obává, že přesun hlasování o prezidentem vetovaném zákonu o DPH ze dneška na čtvrtek vyvolá ještě větší chaos.

Zákon o DPH má po vstupu do Evropské unie snížit základní sazbu z 22 na 19 procent, přesunout do ní řadu položek ze snížené pětiprocentní sazby a zrušit povinnost firem platit zálohy na DPH. Související zákon pak sociálně slabším skupinám částečně kompenzuje dopady chystaných změn u DPH.

Procedurální přestřelka

Samotnému hlasování nejprve předcházela slovní přestřelka občanského demokrata Oldřicha Vojíře s vládou. Zastupující předseda poslaneckého klubu ODS podrobil kabinet kritice za nekvalitní práci a obvinil ji z nastalé krize a zákon o DPH označil za hybrid. "Žádný problém by nenastal. Podnikatelská veřejnost očekává, že u takto vážných zákonů nadřadíme zájmy České republiky nad čistě stranický zájem," reagoval na jeho vystoupení ministr financí Bohuslav Sobotka. "Prezident vrácením zákonů tuto krizi neměl vyvolávat," dodal.

S návrhem, který poslanecké ochozy spíše pobavil, přišel Michal Doktor z ODS. V procedurálním návrhu chtěl, aby poslanci hlasovali o zařazení vládního návrhu zákona o DPH v základní verzi, tzv. eurominimum. "Vážení, ráda bych upozornila, že vládní návrh může předložit pouze vláda a nikoliv poslanec," vynutil si výstup poslance reakci ministryně školství Petry Buzkové.

Hlasování

  • Na přehlasování prezidentského veta potřebuje koalice nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy 101.
  • Na odložení hlasování, respektive přerušení schůze, koalici stalčila prostá většina přítomných poslanců.

Svoboda nechtěl riskovat zdraví

Ministr zahraničí Svoboda se o postupu v této věci dlouho radil se svými lékaři a v pondělí odpoledne telefonicky s premiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD). I když podle dostupných informací někteří poslanci činí nemalý nátlak, aby do Prahy dnes jel, Svoboda se rozhodl uposlechnout rad lékařů. "Jeho rozhodnutí je pevné, neočekávám, že by se jakkoli měnilo. Nadále doufá ve vstřícnost poslanců a v to, že klíčové jednání přece jen odloží," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Současný zdravotní stav ministra je podle lékařů velmi dobrý. "Lepší se den ode dne. Přesto je třeba, aby pan ministr zůstal v nemocnici. Úspěšně pokračuje ve svém rehabilitačním programu," řekl dnes ředitel Úrazové nemocnice v Brně Petr Zelníček. Upozornil ale, že se ještě stále mohou objevit neočekávané komplikace.

Reklama

Související články

O ministra Svobodu se starají lékaři v Brně

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, zraněný při noční nehodě u Vyškova, byl  v pátek krátce před desátou hodinou dopoledne letecky přepraven do Brna. Jeho...

Výběr článků

Načítám