Hlavní obsah

O ministra Svobodu se starají lékaři v Brně

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, zraněný při noční nehodě u Vyškova, byl  v pátek krátce před desátou hodinou dopoledne letecky přepraven do Brna. Jeho stav je stabilizovaný. Podle předběžných odhadů byla příčinou nehody, při které byly zraněny další dvě osoby, rychlá jízda.

Foto: NPÚ
Článek

Svoboda nyní pobývá na spinální brněnské jednotce úrazové nemocnice. O převozu do Brna rozhodla jeho manželka, která je lékařka. Podle lékařů bude hospitalizovaný ještě několik dní.

"Ministr prodělal operaci obratle C6 krční páteře a jeho stav je dobrý. Ne, že bychom tady léčení nezvládli, ale v brněnské nemocnici bude mít lepší péči," řekla Právu pracovnice vyškovské nemocnice, kde Svobodu operovali.

Podle primáře chirurgického oddělení vyškovské nemocnice Jiřího Kubačáka měl ministr poraněnou krční páteř bez poranění míchy a poraněné jsou jen periferní nervové kořeny.

Rychlá jízda

Nehoda se stala ve čtvrtek zhruba kolem 22:30 hodin. Služební Audi A8 podle informací Práva jelo z Prostějova na Brno po rychlostní silnici I/46 na dálnici na Brno. Nehoda se stala v místech za prvním sjezdem z dálnice D1 do Vyškova ve směru od Prostějova, kde je dálnice částečně uzavřená kvůli stavbě mimoúrovňové křižovatky.

Provoz od Prostějova je svedený na novou náhradní dvouproudovou vozovku a rychlost je tu snížená na 60 km v hodině. To řidič ministrova vozu nerespektoval a řízení ve velké rychlosti nezvládl. Auto skončilo v příkopu asi 3 metry pod úrovní vozovky.

:. Pro zvětšení obrázku na něj klikněte.

 "Vyšetřování nehody a jejími příčinami se zabývá Inspekce ministra vnitra, protože řidičem byl policista. Podle stop a brzdné dráhy to vypadá, že vozidlo jelo velkou rychlostí, přes 100 kilometrů za hodinu, sjelo do příkopu, přelétlo betonovou kanalizační vpust a zapíchlo se do písku. Hlavní náraz byl na motor a přední část, kabina byla téměř netknutá," sdělil Právu na místě nehody Alois Gryc z vyškovské policie.

Na vozidle vznikla škoda za 1,5 miliónu korun, což znamená, že byl zcela zdemolován.

Alkohol na vině nebyl

Podle prvních výsledků ohledání vozidla i místa nehody je zřejmé, že řidiče i druhého policistu z ochranné služby, zachránily bezpečnostní pásy. Zatím není zcela jasné, zda ministr Svoboda, který seděl na zadním pravém sedadle, byl či nebyl připoután. Není vyloučeno, že ministr spal, byl připoután a při nečekaném nárazu nestačil reagovat.

Oba policisté - řidič a člen jeho ochranky, kteří patří k týmu ochrany ústavních činitelů, byli po ošetření vyslechnutí na vyškovské policii a propuštění. "Řidič se podrobil dechové zkoušce na alkohol s negativním výsledkem," doplnila mluvčí jihomoravské policie Dagmar Bartoníková. Podle vyškovských policistů se oba ministrovi ochránci chovali při výslechu arogantně a nechtěli s vyškovskými dopraváky příliš spolupracovat.

Návrat z Olomouce

Ministr se ve čtvrtek vracel z Olomouce, kde měl od 10:00 do 21:00 hod plánováno několik setkání. "Pan Svoboda byl pozván krajskou organizací KDU-ČSL a během dne se setkal s občany, studenty olomoucké univerzity či jednoho z tamních gymnázií," sdělil Novinkám mluvčí křesťanský demokratů Ondřej Jakob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám