Hlavní obsah

Svoboda: Být Bémem, pozastavím členství v ODS

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Jen velice nepřímé doporučení, aby Pavel Bém kvůli své dělbě moci nad Prahou s lobbistou Romanem Janouškem pozastavil členství v ODS, zaznělo od jejího pražského vedení. Vyřkl ho Bémův nástupce Bohuslav Svoboda, který pražskou ODS vede.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Bém v době, kdy opouštěl post pražského primátora

Článek

"Mohu za sebe jen konstatovat, že kdybych se dostal do situace, v jaké je Pavel Bém, své členství ve straně bych pozastavil do okamžiku vyjasnění všech věcí,“ řekl v pondělí Svoboda a zdůraznil, že celé grémium pražské ODS s takovým postojem souhlasilo.

Návrh na pozastavení členství ve straně, pokud by s ním Bém nepřišel sám, podle Svobody musí iniciovat příslušné místní sdružení.

„Já jsem si pozval Pavla Béma na jednání. Sdělil mi, že je na cestě do Tbilisi a že se mi ozve,“ řekl Svoboda, podle něhož si Béma předvolal i premiér Petr Nečas. I Svoboda má s Nečasem věc v nejbližší době konzultovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda na sněmu pražské ODS

Návrh na vyloučení Béma ze strany zatím nebude řešit ani regionální rada pražské ODS, která by ho mohla také iniciovat. „Ctím nějaké etické principy a doufám, že se do této země zase vrátí. Takovou věc budu diskutovat a rozhodovat v okamžiku, kdy s ním promluvím,“ uvedl Svoboda a přiblížil: „Budu s ním mluvit o všech možnostech a o tom, že já osobně bych vyvozoval zodpovědnost.“

Před novináře primátor předstoupil s místopředsedy regionální ODS Zdeňkem Zajíčkem a Markem Bendou. Ten na otázku, zda by měl být Bém vyloučen, odpověděl, že to je strašně předčasné a že čeká na jeho reakci. Ani Zajíček nebyl kategorický.

Svoboda slíbil další změny v úřednické struktuře magistrátu. „Současný magistrát není magistrátem z roku 2007, hlavní město Praha je řízeno z této budovy, a z žádné jiné,“ uvedl Svoboda a připomněl, že Bém byl tehdy nejpopulárnějším politikem.

Magistrát kontroluje podezřelé projekty

Radnici čekají další audity, stejně tak i pražský dopravní podnik. Monika Lojínová z jeho tiskového oddělení Právu řekla, že už se zkoumá chystaný prodej pozemků na autobusovém nádraží Palmovka, o němž se Bém s Janouškem podle odposlechů bavili, pro developerský projekt.

„Kontrolní zpráva by měla být hotová do týdne,“ uvedla Lojínová s tím, že případné kroky by měly následovat pak. Dokončit se podle usnesení grémia pražské ODS má audit zakázek zadávaných magistrátním odborem městského investora, který za Béma vedl Jiří Toman, a rychle projednat připravená změna organizačního řádu magistrátu.

„Toto opatření ještě více posílí striktní kontrolu nad celým úřadem a vytvoří systém brzd a protivah. Musí dojít k oddělení státní správy od samosprávy. Za výkon státní správy musí odpovídat kvalitní a profesionální úředníci s patřičnými zkouškami, kteří z principu výkonu své funkce musí být odolní proti lobbistickým tlakům,“ dodala Lojínová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám