Hlavní obsah

Aféra s odposlechy dua Bém-Janoušek rozhoupala křeslo ředitele VZP

Právo, per, ada, nig

Případ zveřejněných odposlechů mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a podnikatelem Romanem Janouškem může stát ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka kariéru. Zástupce VV ve správní radě VZP Jiří Rusnok se už ve čtvrtek nechal slyšet, že zváží návrh na změnu ve vedení pojišťovny. Zároveň prý bude na příštím zasedání rady žádat vysvětlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf VZP Pavel Horák a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr v pozadí

Článek

Jak totiž uvedla čtvrteční MF Dnes, Bém se podle odposlechů z června 2007 s Janouškem domlouval na obsazení pozic ředitele VZP Praha a Středočeského kraje. Bém se Janouška doslova ptal, zda má výběrové řízení na ony posty pod kontrolou. [celá zpráva]

Protože Janoušek odpověděl, že nikoli, Bém mu doporučil, aby zavolal tehdejšímu náměstkovi ministra zdravotnictví a současnému předsedovi správní rady VZP Marku Šnajdrovi a Horákovi, který byl do čela celé VZP dosazen v dubnu 2006. O něco později mu pak Janoušek hlásil, že mu přinese seznam uchazečů, kde si Bém zaškrtne dvě jména.

Horák popřel spekulace o obsazování pozic ředitelů ve VZP. „Za regulérnost obsazování vedoucích pozic ve VZP si plně stojím,“ řekl Právu. Svůj možný odchod nechtěl nijak komentovat.

Šnajdr pro MF Dnes přiznal, že se s Janouškem zná, ale personální záležitosti ve VZP s ním prý neřešil.

Na tahu Heger

O dalším postupu chce Rusnok ještě jednat uvnitř své strany. Již v lednu mj. na základě informací o IZIP se část správní rady z VV pokoušela debatu na téma poměrů ve VZP otevřít.

„Připojili se k nám jen komunisté a soc. dem., což je málo. Bez podpory členů stran z vládní koalice to nemá naději na úspěch. Tehdy se nám nepodařilo ani prosadit tento bod na program,“ dodal Rusnok.

V třicetičlenné správní radě je dvacet lidí nominovaných Sněmovnou, mezi nimi jsou dva členové VV, tři komunisté a šest zástupců ČSSD. Dalších deset členů jsou zástupci vlády, tedy ministerstev.

„U těch se dá předpokládat, že budou držet linii strany, která osobou ministra příslušný úřad ovládá. Jde o lidi vyslané ministerstvem zdravotnictví, financí a práce a sociálních věcí, tedy ministerstev, která má pod palcem TOP 09,“ prohlásil Rusnok.

Podle šéfa klubu TOP 09 Petra Gazdíka budou další kroky záležet především na ministrovi zdravotnictví Leoši Hegrovi (TOP 09).

„Obecně si myslím, že tato situace by měla přimět ministra zdravotnictví omezit zástupce politických stran v dozorčích radách zdravotních pojišťoven. Určitě nebylo cílem navrhovatelů zákona o zdravotních pojišťovnách, aby jednotlivé politické strany a nedej bože privatizátoři politické moci typu pana Janouška ovládali zdravotní pojišťovny,“ řekl Gazdík Právu.

Jak dodal, TOP 09 se zatím vzniklou situací a případnými personálními změnami nezabývala. „Nicméně signálem to je,“ podotkl Gazdík.

Rath: Nucená správa ve VZP byla správná

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath Právu ve čtvrtek sdělil, že kauza je dalším potvrzením správnosti vyhlášení nucené správy nad VZP v roce 2006, kterou ministerstvo zdravotnictví pod jeho vedením na pojišťovnu uvalilo.

Dodal, že spolu s nedávnou kauzou IZIP poukazují nyní zveřejněné odposlechy na fakt, že VZP byla roky tunelována lidmi z ODS či jejich blízkými kamarády. „Tímto směrem šly souhrnně z VZP miliardy korun do soukromých firem,“ soudí Rath.

Uvedl, že ministerstvo při tehdejší kontrole zjistilo, že firmy spojené s Janouškem poskytují pro VZP řadu služeb – třeba vydávání časopisu za částku převyšující sto miliónů korun ročně nebo protidrogové semináře za desítky miliónů.

„Porovnáním tří nabídek na stejný časopis ve stejné kvalitě i distribuci pak vyšlo najevo, že jej lze pořídit za třetinu. Pracovníci kontroly z ministerstva byli přitom v té době vystaveni anonymním výhrůžkám hrozícím až fyzickou likvidací,“ uvedl Rath.

Dodal, že jako ministr zdravotnictví přes nuceného správce nechal vypovědět smlouvy s Janouškovou firmou, zastoupenou Radkem Johnem (současný předseda VV).

„Současně jsme zastavili platby směrem k těmto firmám, stejně jako k IZIP,“ řekl Rath. Podle jeho slov po volbách v roce 2006 ministr Tomáš Julínek (ODS) a jeho náměstek Šnajdr výpovědi stáhli a platby obnovili, a to jak směrem k firmě Oraprint, tak směrem k IZIP.

Už v minulosti se dvakrát ČSSD a KSČM přes své zástupce ve správní radě VZP pokusily sesadit vedení VZP, ale nikdy neuspěly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám