Hlavní obsah

Světový unikát v Třebíči: Radiaci měří dron

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém na přesné měření radiace pomocí dronu představili ve čtvrtek v Třebíči experti ze společnosti NUVIA. Česká firma ho vyvinula jako první na světě. Bezpečný způsob identifikace zdroje radioaktivního záření se spolehlivými údaji může být pomocníkem vojáků, záchranářů, výzkumníků, ale i soukromých firem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Třebíčská firma Nuvia vyvinula unikátní monitorovací systém, který dokáže pomocí dronu rychle a přesně určit zdroj radioaktivního záření.

Článek

Unikátní technologie, monitorovací systém Drones-G, vznikal pět let. Dnes je schopen zastoupit dosud nasazované vrtulníky. „Výhodou vrtulníků je zmapování rozsáhlých území, jejich provoz je však drahý,“ uvedl Petr Sládek, vedoucí vývojového týmu.

Podle něj je výhodou modulárního systému i flexibilita – dá se sestavit podle potřeb konkrétního měření. Za krátký čas umí zmapovat lokální havárii a určit zdroj kontaminace i ve špatně dostupných místech, kde by měření klasickými pozemními prostředky bylo časově náročné a obtížné.

Dron BRUS (bezpilotní rotorový univerzální systém) vyvinul státní podnik Vojenský technický ústav (VTÚ), který na komplexu s firmou NUVIA spolupracoval.

Podle ředitele VTÚ Jiřího Protivy je přístroj schopen unést až osm kilogramů a létat je schopen 40 minut do vzdálenosti několika kilometrů. Oproti vrtulníku létá v nižších výškách a obsluha není vystavena riziku.

Radiaci spočítá přesně

Dnes již značně rozšířené drony do radiačního monitoringu zatím nepronikly. „Problém nebyl v dronech, ale v systémech na přesné měření radiace,“ vysvětlil Petr Sládek s tím, že exponáty dosud prezentované na světových výstavách byly jen nosiči miniaturních detektorů či ručních měřicích přístrojů, které ale z výšky nedokázaly stav radiace na povrchu mapovaného území určit přesně.

Třebíčští vývojáři vyvinuli technologii, která dokáže pomocí speciálních algoritmů radiaci na povrchu země spočítat. Dokáže také za letu rozpoznat jednotlivé typy radionuklidů, což je důležité pro rychlé rozhodování zásahového týmu. Naměřená data se operátorovi zobrazují on-line na monitoru počítače a díky použití GPS se jednoduše přenesou do mapového podkladu.

Unikátní systém najde uplatnění i v civilní sféře. Může být využit při sanaci lokalit po těžbě uranové rudy, v teritoriích, kde v minulosti operovaly vojenské jednotky, či na místech s výskytem historického odpadu, u nějž je riziko kontaminace. Mohou také pomoci odhalit nelegální transport radioaktivního nebo jaderného materiálu.

„Pro řadu institucí i firem bude měření radiace pomocí bezpilotních prostředků efektivnějším řešením, než jaké používaly doposud,“ dodal Petr Sládek, podle něhož je využití dronu oproti vrtulníkovému monitoringu asi desetkrát levnější.

Třebíčská NUVIA, díky které patří Česká republika mezi světové lídry ve vývoji prostředků pro radiační ochranu a monitoring, je jednou ze dvou firem na světě, které dodávají monitorovací systémy pro letecké měření radiace, například právě do armádních vrtulníků. V oblasti monitorovacích systémů firma rozvíjí slibnou spolupráci i s Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Společně s tamními vědci pracují na vývoji radiačního detekčního systému, který bude součástí záchranářského robota Morpheus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám