Hlavní obsah

Studenti sbírají svíčky z pietního místa u Karolina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek dopoledne začali studenti odklízet nahromaděné svíčky a květiny, které lidé nanosili před budovu Karolina na památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Svíčky by podle dřívějšího vyjádření děkanky fakulty Evy Lehečkové mohly být využity k trvalé připomínce 14 obětí.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Pietní sběr svíček a květin z pietního místa před budovou Karolina 5. ledna 2024

Článek

Akce probíhá v tichosti, studenti sesbírané svíčky odnášejí dovnitř. Hotovo by mělo být zhruba za hodinu. Studenti se ke sbírání svíček a květin přihlásili dobrovolně. Vybaveni jsou vestami, aby bylo jasné, že patří k univerzitě.

Jak bude vypadat trvalá připomínka obětí střelby na filozofické fakultě, není zatím jasné. Na tvorbě instalace by se mohli podílet studenti blízké Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

U budovy fakulty zatím pietní místo zůstane zachováno. Objekt na Palachově náměstí zůstane uzavřen celý leden, výuka v letním semestru by měla začít 19. února.

Pieta za oběti z filozofické fakulty. Účast byla obrovská

Domácí

Ve čtvrtek se na připomínku obětí konalo pietní setkání. Průvod nazvaný Přenesení světla vyrazil od Karolina k budově fakulty, kolem níž účastníci vytvořili lidský řetěz a symbolicky ji objali. Na náměstí Jana Palacha vzplál pamětní oheň.

Tragédie, kdy čtyřiadvacetiletý střelec v budově Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí zabil 14 lidí a 25 zranil, z toho část těžce, a následně spáchal sebevraždu, se odehrála 21. prosince. Později vyšlo najevo, že vrah má na svědomí také smrt muže a dvouměsíčního kojence v Klánovickém lese z 15. prosince. Policie našla v jeho domě v Hostouni na Kladensku dopis, v němž se k činu přiznal.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Smuteční průvod před Filozofickou fakultou ve čtvrtek 4. 1.

Po střelbě na fakultě zůstává v nemocnici ještě zhruba desítka zraněných

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám