Hlavní obsah

Studenti by volili Piráty, STAN a TOP 09 a recesisty

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tradičních volbách nanečisto, které pro studenty středních škol organizuje hnutí Člověk v tísni, dominovali Piráti se ziskem 24,5 procenta hlasů. Druhou příčku ve studentských evropských volbách obsadila koalice Starostů a TOP 09 (12 %) a recesistický subjekt „ANO, vytrollíme europarlament“ (10,5 %).

Foto: David Taneček, ČTK

Studenti Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové se zapojili 7. května 2019 do studentských voleb a vyzkoušeli si volby do Evropského parlamentu 2019 nanečisto.

Článek

Z tradičních sněmovních stran by studenti pustili do europarlamentu jen ODS, a to s podporou sedmi procent hlasů. Za ní by se umístila Demokratická strana zelených - Za práva zvířat, které vyjádřilo přízeň 5,7 procenta studentů, dále pak Pro zdraví a sport (5,5 %).

Jen těsně by mezi studenty překonalo pětiprocentní hranici pro vstup do europarlamentu vládní hnutí ANO (5,3 %).

Brány Bruselu a Štrasburku by naopak těsně unikly Romské demokratické straně (4,6 %), lidovci by se museli smířit s 3,3 procenta a okamurovci by měli pouze 2,8 procenta.

Studentské volby do Evropského parlamentu, v jejichž rámci si mají mladí lidé starší 15 let vyzkoušet demokratický proces voleb, proběhly 7. a 9. května a zúčastnilo se jich 18 758 středoškoláků z 246 škol, které o projekt vyjádřily zájem a zaslaly výsledky. Mezi nimi bylo 134 gymnázií, 90 středních odborných škol a 22 učilišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám