Hlavní obsah

Studenti a senioři dostanou na vlak i bus slevu 75 procent

Právo, Jan Rovenský

Senioři nad 65 let a školáci a studenti od šesti do 26 let budou mít od 10. června nárok na slevu ve výši 75 procent z jízdného nejen ve všech vlacích, ale i v autobusech. Původní návrh ministerstva dopravy zavést jízdné pro seniory a studenty zdarma se setkal s kritikou z řad odborníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Seniorům bude ke slevě stačit prokázat se jen občanským průkazem, nebudou potřebovat žádnou další registraci. Pro Právo to v pondělí upřesnil premiér Andrej Babiš (ANO).

„Sleva 75 procent bude poskytnuta z obyčejného jízdného. Dopravcům ale umožníme, aby některé spoje, které jsou už dnes hlavně ve špičkách přetížené, z této slevy vyloučili,“ napsal Babiš v komentáři pro Právo. Dodal, že státní kasu by opatření mělo vyjít na 5,8 miliardy korun.

Vzhledem k tomu, že jde o vládní vyhlášku, není k tomu třeba měnit zákon. Slevu bude možné využít u všech přepravců. „Přepravci slevu budou prokazovat prodanými jízdenkami, stejně jako to prokazují u stávajících studentských slev,“ doplnil premiér.

Podle Babiše by sleva na železnici toho mnoho nevyřešila, protože z 6258 obcí jen 1663 má vlakové spojení, zato autobusové skoro všechny.

Ministerstvo dopravy se v záměru poskytnout seniorům a studentům cestování zdarma inspirovalo příkladem Slovenska.

Reklama

Související články

Senioři a studenti vlakem zdarma

Ministerstvo dopravy (MD) už dokončuje návrh vyhlášky, kterou chce vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) umožnit seniorům od 65 let a studentům do 26 let věku...

Výběr článků

Načítám