Hlavní obsah

Strop odchodu do důchodu na 65 let jsme nedoporučili, brání se komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborná důchodová komise se ohradila proti tomu, že by vládě doporučovala zastropování důchodového věku. Navrhla jí jen pravidelně přehodnocovat dobu odchodu do penze a také zaručit, aby v důchodu člověk trávil čtvrtinu života. Vláda v pondělí projednávala návrh na strop pro odchod do důchodu na 65 letech. Ministerstvo práce, které návrh připravilo, ale neříkalo, že tento strop připravila komise. Sdělilo jen, že jeho návrh vychází z doporučení komise strávit v důchodu čtvrtinu života.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Komise ve čtvrtek uvedla, že kabinetu doporučila, aby budoucím seniorům zaručil "v průměru relativně konstantní dobu života v důchodu, konkrétně čtvrtinu života".

"Žádnou konkrétní hranici zastropování hranice důchodového věku naopak odborná komise pro důchodovou reformu vládě nedoporučila," uvedla komise. Navrhla i způsob pravidelného přehodnocování věku pro nástup do penze podle vývoje délky života.

To ovšem není v rozporu s vyjádřením ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD). Ta před pondělním jednáním vlády o zastropování na 65 letech, jak o něm ministerstvo mluví už od minulého roku, řekla, že 65 let odpovídá tomu, co komise navrhuje - čtvrtině života v důchodu. „Je to návrh, který vyšel z té komise,” řekla Marksová.

Ve čtvrtek v reakci na sdělení komise zopakovala, že netvrdila, že strop určila komise. „Číslo vypočítalo ministerstvo, vychází z doporučení komise, aby lidé trávili v důchodu čtvrtinu života,“ zdůraznila Novinkám ve čtvrtek Marksová.

V 65 letech od roku 2030

Stropy by byly aktuální někdy v době kolem roku 2030, dokdy by věk odchodu do důchodu měl růst. Ministerstvo tedy určilo, že průměrná doba dožití bude tou dobou 86,5 roku. Nyní je u žen zhruba 82 let a u mužů 76 let. Každý rok o několik měsíců roste.

Zastropování má vláda v koaliční smlouvě, návrhem se v pondělí zabývala, ale nakonec o něm nerozhodla. Chce ještě nechat posoudit hranici na 67 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám