Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce dovolání v případu znásilňované dívky nepodá, podmínka pro otčíma platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání v případu dívky, kterou partner její matky pod pohrůžkou zveřejnění intimních fotografií a videí opakovaně nutil k pohlavnímu styku. Neexistuje podle něj možnost, jak rozhodnutí soudu zvrátit.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž

Článek

„Zákon nejvyššímu státnímu zástupci umožňuje napadnout dovoláním výrok o trestu pouze v případech, kdy soud uloží nepřípustný druh trestu nebo trest ve výměře mimo zákonnou trestní sazbu,“ připomnělo Nejvyšší státní zastupitelství.

Ačkoliv se trest jeví jako nepřiměřeně nízký, nenaplňuje zákonné podmínky pro podání dovolání. Nejvyšší státní zástupce verdikt přezkoumal i z hmotněprávních hledisek a ani v tomto směru nenašel dovolací důvod.

Podle mluvčího NSZ Petra Malého tak „v uvedené věci v současnosti neexistuje možnost, jak by mohl rozhodnutí krajského soudu účinně zvrátit“.

Případ, na který upozornily Novinky, vyvolal nebývalou vlnu reakcí. Šlo zejména o odpor k rozhodnutí trestního senátu soudce Miroslava Nováka, který otčímovi zmírnil původně uložený tříletý trest vězení na podmínku. U odborné veřejnosti rozhodnutí vyvolalo doslova pobouření.

Lesní dělník si znásilňovaní tehdy ještě nezletilé nevlastní dcery natočil a dívku pak vydíral, aby mu byla po vůli. Soudní senát se mu podařilo obměkčit slovy o tom, že se musí starat o rodinu, neboť stále žije s matkou znásilňované dívky a jejími dalšími dětmi.

To ona si začala, řekl soud

Senát v čele s Novákem verdikt odůvodnil i tak, že to byla dívka, která si začala jako první, a má tak podíl na tom, že posléze byla mnohokrát znásilněna.

„Nebylo možno odhlédnout ani od toho, že prvotní impulz k intimnímu sexuálnímu kontaktu vzešel od poškozené, a bez tohoto by s vysokou mírou pravděpodobnosti ke spáchání trestné činnosti obžalovaným vůbec nedošlo,“ vysvětlil soud.

„Obžalovaný by si nemohl pořídit žádné fotografie ani videozáznam z jejich intimních styků, neměl by tak prostředek, kterým by poškozenou vydíral, aby ji donutil k pokračování v jejich sexuálním vztahu,“ dodal.

Oběť promluvila, proto jsme zveřejnili verdikt, uvedl brněnský soud

Krimi

Soud se při zmírnění rozsudku odkázal i na závěry znaleckého posudku s tím, že prožité utrpení by snad nemělo mít do budoucna na dívku zásadní negativní dopady.

Tvrzení o fungující rodině vyvrátila v rozhovoru s Novinkami sama družka, kterou justice vůbec nevyslechla. Úvahy o ne tak velké psychické újmě nepotvrdila sama realita, neboť dívka se pokusila několikrát o sebevraždu, sebepoškozuje se a je opakovaně hospitalizována na psychiatrii.

Na podporu dívky vznikla i sbírka, ve které se vybralo několik milionů korun. Případ také otevřel debatu o trestech za podobné případy.

KOMENTÁŘ: Spal/a s vámi? Můžete prznit – Pod svícnem

Komentáře

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám