Hlavní obsah

Středula vyzval Pavla, aby vetoval konsolidační balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vyzval prezidenta Petra Pavla, aby vetoval vládní konsolidační balíček. Středula prezidenta také během úterního setkání na Pražském hradě informoval o důvodech protestů odborářů naplánovaných na 27. listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

„Řešili jsme důvody pro protesty ČMKOS. Seznámil jsem pana prezidenta s tím, co je obsahem, a samozřejmě jsme se zmínili nejen o rozpočtu, konsolidačním balíčku, důchodech, energetice, …,“ shrnul schůzku na Hradě Středula.

„Vyzval jsem také pana prezidenta, aby nepodepsal konsolidační balíček,“ dodal odborářský předák, který vládu premiéra Petra Fialy (ODS) zkritizoval za to, že balíček neprojednávala se sociálními partnery, či za nedostatečnou komunikaci.

Středula svou výzvu Pavlovi zdůvodnil mimo jiné tím, že změny podle něj „příkře“ dopadnou na zaměstnance a jejich rodiny. „Nebude to mít pozitivní efekt,“ uvedl.

Středula: Reálná mzda lidí se prudce propadla

Ekonomika

Středula ocenil Pavlovu informovanost o problémech ve společnosti, zda jeho výzvu prezident vyslyší, však nechtěl odhadovat. Kdyby tak ale Pavel učinil, byl by to podle Středuly silný signál veřejnosti, že vnímá situaci ve společnosti.

Odboráři vyhlásili Den protestů na 27. listopadu, a to kvůli nespokojenosti s počínáním kabinetu nebo propadu reálných mezd zaměstnanců. To, jaké budou mít protesty formu, zatím není jasné. Jednotlivé odborové svazy o tom v současnosti jednají. Některé už oznámily hodinovou stávku.

Konsolidační balíček

Vláda si od balíčku, který mění na 65 zákonů, slibuje konsolidaci veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má zlepšit zhruba o 150 miliard korun. Část peněz i úspor má přinést balíček, zbytek představují škrty v pravomoci vlády.

Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny včetně kohoutkové vody, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Knihy budou osvobozeny od DPH. Sazba daně firem se má zvýšit z 19 na 21 procent. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček znovu zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo na studenta. Omezuje slevu na manželku či manžela bez vlastních příjmů, a to tak, že bude muset pečovat o dítě do tří let věku.

Maximální výše státní podpory stavebního spoření se sníží z 2000 na 1000 korun. Cena roční dálniční známky se od příštího 1. března zvýší z 1500 na 2300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace. Nově se zavede možnost jednodenní známky. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám