Hlavní obsah

Středula je opět v čele odborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Josef Středula byl opět zvolen do čela Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Dostal 64 ze 112 hlasů. Odboráři o tom v pondělí rozhodli na mimořádném sněmu. Středula neměl na funkci předsedy protikandidáta.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Článek

„Znamená to, že se člověk nad sebou zamyslel, co všechno udělal, a měl by zlepšit i komunikaci s odborovými svazy,“ okomentoval Středula, že získal poměrně nízkou podporu – 57 procent hlasů. Nízký mandát podle něj nezkomplikuje komunikaci s vládou, je důležité, že se odbory dohodly.

Debata prý byla otevřená. Podle zpráv ze zákulisí mu měli kritici vyčítat jeho prezidentskou kandidaturu a to, že je málo důrazný vůči vládě. „Je plné právo kritizovat i předsedu konfederace,“ řekl.

Ve své funkci se nyní chce soustředit na důchodovou reformu, státní rozpočet a další věci.

Středula před časem v čele ČMKOS skončil kvůli nejasnostem ohledně neplacení členských příspěvků. Odborovou centrálu dočasně vedli místopředsedové Vít Samek a Radka Sokolová. Samek se záhy kvůli zdraví a věku postu vzdal a dočasně odbory vedla Sokolová.

Za nové místopředsedy odboráři chtějí Jiřího Vaňáska a Jana Křemena.

Vedl odbory po Středulovi, po týdnu rezignoval

Domácí

Svůj post přitom Středula neměl předem jistý, protože se proti němu stavěly i vlivné školské odbory, jejichž předák František Dobšík chtěl přesvědčit delegáty sněmu, aby se volba předsedy odložila až na podzim, a nyní se zvolil pouze místopředseda. Se svým návrhem však školské odbory neuspěly.

„Ty tři týdny, které byly na přípravu tohoto sněmu a vygenerování potenciálního protikandidáta, byla šibeniční lhůta. A to, aby to bylo potvrzení pana Středuly, mi nepřišlo úplně fér,“ řekl Novinkám po volbě Dobšík.

Výsledek volby podle něj svědčí o tom, že by Josef Středula měl na sobě hodně zapracovat. „Něco se musí změnit. Odbory musí být akceschopné s tahem na branku, což jsme neviděli,“ dodal. Lidé podle něj za Středulou nejdou, ztratil entuziasmus oslovit lidi a přivést je na náměstí.

Zavadil: Je to slabý mandát

Středula stojí v čele ČMKOS od roku 2014. Podle jeho kritiků by měl na sobě Středula zapracovat. „Je to slabý mandát,“ řekl jeho předchůdce ve funkci Jaroslav Zavadil. Podobně se vyjádřil i předák školských odborů František Dobšík.

Krátce po obědě pak zvolil sněm i prvního místopředsedu ČMKOS. Tím se stal vedoucí jejího sociálně-ekonomického oddělení a bývalý náměstek ministra práce Jiří Vaňásek. Dostal 79 procent hlasů.

Vedení konfederace má nyní připravit návrh protestních akcí proti záměrům vlády, jako je třeba zamýšlené rušení zaručených mezd ve firmách či zvyšování důchodového věku. Projedná to rada centrály na svém příštím zasedání, které by se mělo konat v dubnu.

Poslední větší protest odborů ČMKOS se uskutečnil loni koncem listopadu. Školské odbory tehdy pořádaly stávku ve školách, v Praze se konala demonstrace. „Nikdo by neměl pochybovat o síle ČMKOS,“ uvedl nyní Středula.

Odbory se podle něj zaměří na zaručené mzdy. Vláda minulou středu schválila návrh zákoníku práce, který zaručené mzdy ve firmách od ledna ruší a zachovává je jen ve veřejném sektoru. „Nemyslíme si, že by se měla rozdělovat platová a soukromá sféra,“ řekl.

Středula zmínil i vyjednávání o platech ve veřejné sféře. Odbory požadují zvýšení tarifů. Podle předáka se musí „napravit ztráty“ kvůli inflaci z loňského a předloňského roku.

Odboráři se chtějí zaměřit i na důchodovou reformu, kde nesouhlasí například se zvyšováním věku pro odchod do penze.

Středula nebude mít při volbě šéfa odborů protikandidáta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám