Hlavní obsah

Středočeský kraj hodně stárne, přibydou statisíce seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Střední Čechy očekávají obrovský nárůst počtu seniorů. Už teď je Středočeský kraj nejlidnatějším regionem v republice a lidí tady bude ještě výrazně přibývat. Bude však hodně stárnout, počet těch nejstarších obyvatel se má dokonce zdvojnásobit, tím vznikne ještě mnohem větší tlak na domovy pro seniory, kde už je nyní nedostatek míst.

Foto: Archiv Právo, Právo

Senioři v domově v Mlékovicích na Kolínsku

Článek

V současné době žije ve Středočeském kraji celkem 1,4 milionu obyvatel, podle střední varianty demografické prognózy, kterou si kraj nechal zpracovat, by jich v roce 2050 mělo být 1,66 milionu.

Obrovský nárůst čeká kategorii seniorů. V regionu nyní žije kolem 50 tisíc lidí ve věku přes 80 let. Během následujících 15 let jejich počet vzroste na více než 80 tisíc a do roku 2050 bude v kraji žít přes 90 tisíc seniorů starších osmdesáti let. Podobnou tendenci má mít také vývoj seniorů nad 65 let. Těch je nyní zhruba čtvrt milionu a do roku 2050 by jich podle studie mělo být zhruba 400 tisíc.

Foto: Archiv - Radek Plavecký, Právo

Počty lidí v seniorském věku mají ve středních Čechách růst, bude muset přibývat míst v domovech seniorů.

„Budeme se muset výrazně víc zaměřit na zřizování domů s pečovatelskou službou, na zajištění sociálních služeb,“ řekl Novinkám a Právu náměstek hejtmanky pro oblast územního rozvoje Jiří Snížek (Piráti).

Sehnat místo v domově pro seniory je problém už nyní. V krajských zařízeních bydlí i senioři z Prahy, kde se dá čekat podobný trend. Navíc je podle legislativy potřeba namísto velkokapacitních domovů stavět zařízení menší a také je tlak na to, aby lidé co nejdéle zůstávali v domácím prostředí. To zase naráží na problém s nedostatkem pečovatelek.

Počty dětí jsou nyní patrně takřka na vrcholu. Mírně přibývat dětí, a to jak předškolních, tak těch školou povinných, bude zase až za deset nebo patnáct let. „Kraj je ale velmi rozmanitý, například na Příbramsku a Vlašimsku má obyvatel ubývat, tam už je kapacita škol dostatečná. Naopak oblasti kolem Prahy, Nymbursko, Lysá nad Labem a hodně také Český Brod čeká další velký nárůst,“ přiblížil Snížek.

Kraj proto bude tlačit na legislativní změny, které by měly pomoci obcím s výstavbou škol a školek. Uzákoněna by mohla být například povinnost developerů přispívat na rozvoj obcí. To zatím radnice řeší místními vyhláškami a individuálními dohodami s investory.

Foto: Archiv - Radek Plavecký, Právo

Počty školou povinných dětí by měly v kraji stagnovat a v nejbližších letech dokonce ubydou.

Ačkoli v exponovaných oblastech pozvolna přibývají místa ve školách, mnohde stále chybějí. „Kdyby chtěli všichni rodiče v tuto chvíli umístit všechny tříleté děti do školek, chyběly by dva tisíce míst,“ upozornil autor demografické studie Tomáš Soukup. Teď už by ale neměl být tlak na místa ve školách a školkách tak markantní.

V nejbližších patnácti letech má v kraji dokonce dětí nárokujících si místa mírně ubývat, ale větší nárůst se čeká podle demografické křivky po roce 2035. Zatímco nyní je ve středních Čechách 52 tisíc dětí ve věku 3 až 5 let a zhruba 160 tisíc ve věku 6 až 14 let, demografové čekají v následujících deseti letech mírný pokles a posléze v roce 2050 má být zhruba 55 tisíc školkových dětí a 165 tisíc dětí školou povinných.

Prognóza vývoje počtu obyvatel ve Středočeském kraji
202420352050
počet obyvatel1,4 milionu1,5 milionu1,66 milionu
z toho: děti 3 až 5 let52 tisíc45 tisíc55 tisíc
děti 6 až 14 let160 tisíc145 tisíc162 tisíc
děti 15 až 18 let70 tisíc74 tisíc65 tisíc
senioři nad 65 let268 tisíc300 tisíc400 tisíc
senioři nad 85 let53 tisíc85 tisíc92 tisíc
Zdroj: Demografická studie Středočeského kraje

Reklama

Výběr článků

Načítám