Hlavní obsah

Strážce v Českém Švýcarsku posílí od srpna dva lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva strážci posílí od srpna Správu národního parku České Švýcarsko. Bude jich tak v parku celkem osm, potřeba by jich bylo ale daleko více. To uznává i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU- ČSL).

Foto: Novinky

České Švýcarsko

Článek

„Je to málo, ale jsme v nějaké realitě rozpočtu. Budu se snažit pro příští rok, abychom diskutovali na vládě a s ministerstvem financí o případném posílení. Na druhou stranu si musíme uvědomit, v jaké jsme rozpočtové situaci. Je to záležitost především financí,“ řekl Hladík v úterý při návštěvě Českého Švýcarska.

Strážci hlídají park ve dne v noci, aby zavčas odhalili případný požár. Stále se totiž najdou lidé, kteří rozdělávají ohně uprostřed lesů nebo odhazují nedopalky cigaret.

V průběhu září má v parku působit další nový zaměstnanec mající na starosti přímo prevenci před požáry. Téměř přesně před rokem poničil České Švýcarsko nejrozsáhlejší lesní požár v Česku.

Do Českého Švýcarska se lidé vracejí jen pozvolna

Cestování

Pohyb určuje semafor

Peníze na nyní přicházející pracovníky chce podle Hladíka uvolnit ze svého rozpočtu ministerstvo, správa parku je zatím nedostala. Podle jejího ředitele Petra Kříže nejde o vysoké částky a jejich financování do konce roku nebude problém. „Vycházíme ze standardních tarifů, které dostávají zaměstnanci státní správy,“ řekl Kříž.

V oblasti Českého Švýcarska se od loňského požáru řada věcí změnila. Vznikl například takzvaný semafor, který od začátku léta i na území národního parku omezuje pohyb návštěvníků podle aktuálního požárního rizika vyhlášeného Českým hydrometeorologickým ústavem.

Podle Hladíka jsou nyní ve spolupráci s ministerstvem zemědělství pronajaty vrtulníky s možností hasit s vaky o objemu 3000 litrů vody. „Jsou pronajaty pro letošní sezonu. Ministerstvo zemědělství platí dvě třetiny nákladů, ministerstvo životního prostředí třetinu,“ uvedl Hladík. Do budoucna vláda uvažuje, že by tuto službu poskytovala Armáda ČR.

S bouráním Roklanské chaty počkají na ministra

Domácí

V Českém Švýcarsku se od loňského požáru vytěžila spousta suchého kůrovcového dřeva, opraveny byly některé vodní nádrže a do lesů byly instalovány tři přenosné vodní vaky, každý na 50 tisíc litrů vody.

Loňský ničivý lesní požár v národním parku České Švýcarsko vypukl v noci na 24. července. Plameny zasáhly území o rozloze asi 1000 hektarů. Na náročné likvidaci se podílelo 6000 hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let.

Policie obvinila Němce zadrženého po požáru v Českém Švýcarsku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám