Hlavní obsah

Do Českého Švýcarska se lidé vracejí jen pozvolna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pozvolna se cestovní ruch vrací do národního parku České Švýcarsko, který před bezmála rokem pustošil obří lesní požár. Zatímco atraktivní turistická místa v čele s Pravčickou bránou jsou každodenním cílem tisíců lidí, v místních hotelích a penzionech se ubytuje jen málo z nich.

Foto: Profimedia.cz

K ikonické Pravčické bráně míří denně davy turistů.

Článek

Resort Mezná eviduje na prázdniny rezervace pouze zhruba na polovinu ubytovací kapacity. „Pokud se bavím s kolegy majiteli a provozovateli, jsou na tom podobně,“ řekl Právu majitel resortu Roman Pluháček, který na nezájem turistů zareagoval snížením cen za ubytování nebo nabídkou kratších pobytů.

Malý zájem přisuzuje zejména faktu, že pro letošní sezonu je uzavřená Edmundova soutěska s oblíbenými lodičkami. Stejně to vidí starosta Hřenska Zdeněk Pánek (nez.).

„Její současná nedostupnost je ekonomická rána nejen pro naši obec jako provozovatele, ale i pro ostatní obce v parku, a hlavně pro zdejší podnikatele,“ řekl Právu s tím, že proti loňskému období před požárem za duben, květen a červen ubylo letos v Hřensku více než 60 tisíc návštěvníků.

„To je ohromné číslo, a dokud nebude Edmundova soutěska otevřena, budeme dál všichni strádat,“ poznamenal starosta. Přístupná Divoká soutěska podle něj situaci nezachrání. „Je k ní náročný přístup po schodech, takže pro seniory, imobilní občany nebo pro rodiny s kočárkem je to problém,“ konstatoval Pánek.

Hřebenovka Českým Švýcarskem otevřena. Zavede i do málo známých míst

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám