Hlavní obsah

Stranám prší milióny. Platí i kandidáti

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako před každými volbami i letos se plní otevřené účty politických stran štědrými dary sponzorů. Nejlépe si stojí opoziční ODS, která jen od začátku prázdnin vybrala na darech 9,5 miliónu korun, v závěsu za ní se drží vládní hnutí ANO, jemuž napršelo od počátku července 7,3 miliónu. Špatně na tom není ani TOP 09 s dary od začátku července zhruba 6,7 miliónu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Složení dárců je v každé partaji podobné. Stranám obvykle přispívají jejich samotní kandidáti, ať už do Senátu, nebo do vedení měst a obcí.

Leckdy se však jedná i o firmy. Z nich zaujala na první pohled developerská akciovka Trigema, která staví byty například v Praze. Sponzoruje totiž hned tři strany: ODS, TOP 09 i hnutí STAN. Všem poslala po 250 tisících korunách.

Nejvyšší dar dostala ale ODS za poslední měsíc od společnosti, která prodává obklady, Pro Ceram, a. s., a to 500 tisíc korun.

Vokřál poslal ANO 300 tisíc

Mezi největšími sponzory ANO figuruje primátor Brna Petr Vokřál, který poslal 300 tisíc korun. Moravskoslezský prodejce alkoholu Marek Szczuka složil hnutí na účet v hotovosti 200 tisíc korun. Jak Právu vysvětlil, údajně proto, že v hnutí má známého. Sto tisíc dostalo ANO od společnosti Igro, s. r. o., která likviduje odpady.

Sponzoři v létě nezapomněli ani na TOP 09. Půl miliónu od ortopeda Pavla Dungla, který za topku kandiduje do Senátu v Praze 8, a půl miliónu korun od společnosti Revis – Praha, s. r. o., která se zabývá stavbou plynovodů.

ČSSD, jež se potácí ve finančních problémech kvůli volebnímu propadu i hrozbě placení více než 300 miliónů dědicům právníka Zdeňka Altnera, získala od začátku prázdnin na darech asi 4,7 miliónu korun.

Nejvíce se plácl přes kapsu senátor Jan Látka, který straně věnoval 600 tisíc korun. Po sto tisících poslali kandidáti do Senátu František Dobšík, Milada Emmerová, Ivan Vinický nebo Miroslava Skovajsová, kteří kandidují do Senátu.

SPD, piráti a KSČM nedostali ani milión

Hnutí STAN dostalo na darech za červenec a první týden srpna 2,4 miliónu, z toho například 300 tisíc od společnosti Symonta, s. r. o., a 500 tisíc korun od exstarosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN).

Lidovcům nasypali dárci na otevřený účet od července zhruba 1,2 miliónu korun, z toho 100 tisíc například stavební společnost Kalab Invest, která momentálně staví ve Slavkově u Brna. Tam lidovci sedí v radě města a mají na starosti bytové hospodářství.

Komunisté zveřejnili účetnictví zatím jen za červenec, kdy dostali od dárců 632 tisíc korun.

Obdobně obdržela za červenec a první týden srpna SPD Tomia Okamury, a to 688 tisíc korun, z toho nejvíc, 150 tisíc korun, od bezpečnostní agentury Indus Praha spol. s r. o., jejíž generální ředitel a bývalý šéf vězeňské služby Luděk Kula kandiduje za SPD do Senátu.

Milióny nedostali ani piráti, kteří od července vybrali téměř 760 tisíc korun, z toho nejvíce 257 tisíc korun, od právníka Michala Šalomouna, který jde za piráty do senátních voleb.

SPOZ dostala za stejné období ještě méně, a to 75 tisíc korun.

Mezi vlivné sponzory se řadí i majitel herní skupiny Synot a senátor Ivo Valenta. Svobodným poslal 1,35 miliónu korun, dva milióny ještě v červnu také ODS a 1,38 miliónu korun hnutí Nezávislí. Svobodní a ODS spolu kandidují například v Praze.

Tři milióny ročně

Každý sponzor smí politické straně za rok přispět nejvýše třemi milióny korun. Na financování i volební kampaň dohlíží Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. Ten má za úkol sledovat například to, aby žádný z kandidátů do Senátu nepřekročil limit pro volby, který zákon stanovuje na dva milióny korun pro první kolo a půl miliónu korun pro kolo druhé. Náklady za kampaň pro komunální volby limitované nejsou.

Každá strana pojímá objem reklamy pro letošní volby jinak. Jak Právo už před časem informovalo, nejvíce chce letos utratit ANO, které na volby plánuje vydat v souhrnu asi 150 miliónů korun.

Ostatní strany se drží víc zkrátka. Centrála sociální demokracie počítá s náklady kolem 10 miliónů, zbytek do zhruba 35 miliónů si musí regionální organizace či kandidáti do Senátu sehnat sami.

ODS odhaduje náklady za komunální volby celkem na 20 až 30 miliónů korun, dalších 12 miliónů korun za senátní volby.

SPD počítá s asi 25 milióny korun, hnutí STAN s 15 milióny korun, TOP 09 s 8 milióny korun, komunisté zhruba s 12 milióny a centrála pirátů věnuje tři milióny a zbytek nechá na svých regionálních buňkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám