Hlavní obsah

Stovky Pražanů naletěly dokumentaristům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový nákupní kolos, nebo jen smyšlenka, která měla přilákat co nejvíce lidí pro chystaný dokument České televize? Touto otázkou se v posledních dnech zabývala česká média. Nyní je vše jasné. Přibližně tisíc obyvatel hlavního města Prahy se stalo obětí akce Hypermarket Český sen, který měl být v sobotu v 10 hodin otevřen v pražských Letňanech.

Foto: SNAFO 2008

Pozvánka na výstavu.

Článek

Celá akce je pouze návnadou pro chystaný dokument, který Česká televize připravuje se studenty FAMU. Dokument o nákupních zvyklostech občanů České republiky a o jejich snadné manipulovatelnosti médii a reklamou pro ČT točí studenti FAMU katedry dokumentu Filip Remunda a Vít Klusák. Oba jsou podle odborné veřejnosti považováni za velmi talentované umělce. Remunda na loňském mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vyhrál v kategorii dokumentů se snímkem Obec B.

Na lep autorům Českého snu krátce po deváté hodině skočilo přibližně 300 lidí, kteří čekali před postaveným pódiem co se bude po desáté hodině dít. V 10 hodin se počet nedočkavců rozrostl na přinejmenším 600 lidí, v tu chvíli jen málokdo tušil, že jde o natáčení dokumentu. Podle některých odhadů by mělo být v Letňanech až tisíc lidí.

Superfoťák za 1690,- Kč

Na internetových stránkách jsou však potencionální zákazníci od návštěvy hypermarketu odrazováni. Nejezděte - nic neutratíte, píše se v textu na úvodní stránce. Obchod měl nabízet ryze české zboží od českých dodavatelů za ceny vyrážející dech. V informačním letáku byla například nabízena dvoulitrová minerální voda z vrtu Český sen za 2,60 Kč. Hlavním lákadlem byl digitální fotoaparát za 1690 Kč, pro který podle našeho zpravodaje mnozí přišli.

Kolik stála reklamní kampaň

Spekulacím je konec. Otázky, které se nyní nabízejí, jako kolik stála reklamní kampaň, budou pravděpodobně zodpovězeny 6. června, kdy se má konat tisková konference k projektu Hypermarket Český sen. Podle informací Hospodářských novin rozsáhlá reklamní kampaň, která zahrnovala cca 400 osvětlených vitrín tzv. citylightů, reklamní spot v České televizi a cca 200 tisíc letáků, stála statisíce korun. Tuto zprávu však autoři na internetových stránkách Český sen popírají, jako nepravdivou. Hospodářské noviny dodávají, že zadavatel reklamy zaplatil firmě Rencar, která citylighty v Praze spravuje, v hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám