Hlavní obsah

Stovky lidí chtějí vyšetřit znaménka. Fronta zabrala třetinu Václavského náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani mrazivé počasí neodradilo první stovky zájemců od bezplatného vyšetření znamének v centru Prahy. Ke Stanu pro melanom přišli na Václavské náměstí někteří raději i hodinu před otevřením „pojízdné“ ordinace, ve které dermatologové podezřelé pigmentové skvrny prohlédnou. Loni odhalili 103 zhoubných nádorů, z toho třicet nebezpečných melanomů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Do fronty se začali lidé řadit po deváté hodině ráno.

Článek

Už po 10. hodině dopoledne se fronta táhla přes třetinu náměstí, podle prvních odhadů dorazilo na 400 lidí. Mezi prvními stál před stanem i pan Milan Hudeček, který čekal dobrou hodinku, než se dostal na řadu. Nebývalá zima ho nijak nerozházela, přišel zcela cíleně.

Praktický lékař mu našel neobvyklé znaménko a se žádankou ho poslal na odborné vyšetření k dermatologovi. Přesně tak radí lékaři postupovat. Termín na prohlídku ale dostal postarší muž až koncem léta. Ve stanu ho ručním dermatoskopem vyšetří dříve.

„Mezi lopatkami mám něco podezřelého. Když jsem volal do vojenské nemocnice, tak mi řekli, že mají termín až v srpnu,“ popsal Novinkám Hudeček.

Foto: Kristýna Šopfová, Novinky

V pondělí dopoledne přišly na vyšetření stovky lidí.

KVÍZ: Nebezpečné nádory kůže. Dokážete je včas odhalit?

Zdraví

Těžkosti se svým praktickým lékařem zažívá i dokumentarista Petr, který se rozhodl do fronty postavit také. „Mám podezřelé znaménko, které změnilo barvu. Můj praktik je s miminkem doma a každý den ho ve zdravotnickém zařízení zastupuje někdo jiný, takže když jsem šel kolem, řekl jsem si, že tady zkusím počkat,“ vylíčil.

Za dobu, kdy s reportérkou mluvil, se ale zástup příliš nepohnul, tak se nakonec rozhodl zkusit to spíš přes praktika.

Řada lidí se o akci dozvěděla ráno a spojila vyšetření s cestou do centra města. Nevědí, jak řekli Novinkám, o žádném podezřelém znaménku, ale když tu možnost bezprostředního vyšetření je, tak se pro jistotu vyšetřit raději nechají.

Na Václavském náměstí bude Stan proti melanomu pro veřejnost otevřen i v úterý 23. dubna od 10 do 18 hodin. Poté se přesune 29. dubna do Brna na náměstí Svobody a 30. dubna do ostravského Shopping Park Avionu. Na obou místech bude otevřen od 10 do 18 hodin večer.

Téměř 800 odhalených nádorů

Ročně se do akce Stan proti melanomu zapojí tisíce lidí. Za osmnáctileté působení této preventivní akce vyšetřili ve stanu dermatologové 58 tisíc lidí a zhoubný nádor díky tomu zachytili u 784 lidí.

Nové vědecké poznatky prokázaly, že u lidí se světlou kůží je 90 procent nádorů způsobeno ultrafialovým zářením. Lékaři proto varují před návštěvami solárek, poledním sluncem a radí používat ochranné krémy s vysokým stupněm filtru.

Rakovina kůže tvoří třetinu veškerých případů rakoviny v Česku. Pozitivem je, že se dá při včasném záchytu odstranit. Data ukazují, že se to daří. Lidé chodí na prevenci a sledují, zda se jim na těle neobjevila neobvyklá, barevná a asymetrická znaménka.

Kožní lékař včas nepoznal melanom, ÚS dal muži šanci na odškodnění

Domácí

Nový projekt - vyšetření provede sestra

Testovat se bude i nový projekt, kdy by znaménka pacientům vyšetřila sestra v ordinaci praktického lékaře.

„Zdravotní sestra vyšetří znaménka speciálním systémem na mobilním telefonu a ukáže, jestli by se na ně měl podívat i dermatolog, nebo ne. Budeme dělat průběžné hodnocení systému, jestli funguje dobře a dal by se nastavit pro využití v ordinacích praktického lékaře,“ vysvětlil přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, který stojí za Stanem proti melanomu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Stan proti melanomu

Na melanom, který je nejnebezpečnější formou rakoviny kůže a často metastázuje, zemře ročně kolem 400 pacientů. Jeho výskyt se významně zvedá. V roce 2022 se potvrdil nebezpečný melanom u 2818 pacientů.

„Pokud nezměníme životní styl, svoje chování na slunci, tak v roce 2040 bude melanom nejčastějším onkologickým onemocněním u mužů a druhým nejčastějším u žen, hned po karcinomu prsu,“ řekla přední dermatoložka Monika Arenbergerová.

Častější jsou nemelanomové kožní nádory, bazaliomy nebo spinaliomy, které lékaři ročně odhalí u 23 tisíc lidí. Jsou ale snáz léčitelné, většinou pomůže jejich vyříznutí. Pokud by se s nimi nic nedělalo, mohou být nebezpečné.

Zájemci budou mít možnost nechat se i 6. května v několika desítkách ordinací dermatologů zdarma vyšetřit. Registrace bude spuštěna do zapojených ordinací 2. května při příležitosti Evropského dne melanomu.

Žena věřila nebezpečnému mýtu, že se jí rakovina kůže netýká. Diagnóza ji šokovala

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám