Hlavní obsah

Stop stav: ministerstva nabírají nové lidi jen minimálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podstatné části státní správy panuje stop stav pro nabírání nových zaměstnanců. Pokud je potřeba někoho najmout, může to tak být pouze na výjimku, zjistilo Právo. Některá ministerstva to sice popírají, ale na přímý dotaz to potvrdil například ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

„V situaci, kdy potřebujeme konsolidovat státní rozpočet a hledáme, kde můžeme uspořit, to nesmí být jenom o příjmech, ale na prvním místě musíme umět šetřit sami na sobě,“ řekl Právu ministr.

„Dal jsem jasný pokyn, že v tuto chvíli platí stop stav na nabírání nových zaměstnanců, respektive v případě, které jsou odůvodnitelné, tak je to pouze na základě pokynu a rozhodnutí ministra,“ dodal.

Informaci potvrdil i šéf Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. „Neoficiálně vím, že ten pokyn existuje,“ řekl s tím, že to může stávajícím zaměstnancům působit i potíže. Mnohdy jsou totiž volná místa, kde je vypsáno výběrová řízení, kde zaměstnanci potřeba jsou, ale nikdo se nenabírá. Jejich práci tak musí dělat ti zbývající.

Odbory: Propouštění školníků nehrozí

Věda a školy

Výjimky pro rodiče

Z oslovených centrálních úřadů stop stav potvrdilo i ministerstvo vnitra. „O pozastavení obsazování volných míst na ministerstvu vnitra bylo rozhodnuto na poradě vedení s účinností od 1. srpna,“ řekla Právu mluvčí úřadu Hana Malá.

Výjimku na ministerstvu mají místa představených a vedoucích zaměstnanců, místa, která jsou systemizována na dobu určitou, dále se mohou obsazovat místa, kde se nahrazují zaměstnanci či zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené. „Výjimku z pozastavení obsazování míst, o jejímž udělení rozhoduje státní tajemník na ministerstvu vnitra, mohou mít rovněž místa nezastupitelné činnosti, například místa asistentská,“ dodala Malá.

„Aktuálně jako každý rok probíhá příprava systemizace služebních a pracovních míst na příští kalendářní rok, která plně zohlední závazek vyplývající z konsolidačního balíčku snížit objem prostředků na platy o dvě procenta,“ řekl Právu Stefan Fous z ministerstva financí. V průběhu toho se tak realizují pouze neodkladná výběrová řízení. Nejedná se ale podle Fouse o trvalý ani absolutní stop stav.

Zámečník: Vláda měla vrátit vyšší zdanění příjmů

Ekonomika

O ničem nevíme

Oficiální existenci nařízení popírají například mluvčí ministerstva dopravy, kultury, školství, ministerstva práce či Úřadu vlády. „Zefektivnění státní správy je jednou z klíčových priorit vlády a koalice se shodla na závazku snižování nákladů na provoz jednotlivých úřadů. Žádné nařízení o nepřijímání nových zaměstnanců státní správy však vládou vydáno nebylo, je na uvážení jednotlivých resortů, jak zefektivnění chodu úřadů a snížení výdajů na provoz resortu dosáhnou,“ uvedla například Tereza Fojtová z tiskového odboru ministerstva školství.

Přesto se i ty resorty, které existenci oficiálního nařízení zpochybnily, snaží podle svých slov počty úředníků omezit. A to proto, že od příštího roku by se podle návrhu rozpočtu měl omezit objem peněz na platy o dvě procenta, tedy asi o pět miliard. „Budeme realizovat taková opatření, která zefektivní řídící a administrativní činnosti. Výsledkem by měla být redukce počtu míst,“ řekla Miluše Trefancová z ministerstva průmyslu.

Ministerstva na provozu šetřit budou, potvrdil Jakob

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám