Hlavní obsah

Stížnost Severočechů.cz na volby ústecký krajský soud zamítl

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stížnosti kandidátů hnutí Severočeši.cz na krajské volby v Ústeckém kraji ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl. Stížnost podalo z hnutí Severočeši.cz pět lidí, a protože byly identické, soud je spojil do jednoho řízení. Jednou další stížností na volby se soud vůbec nezabýval, protože dorazila po termínu, o další ještě bude rozhodovat. Celou kandidátku hnutí Severočeši.cz nechala osm dní před volbami vyškrtnout Hana Jeníčková z druhého křídla rozhádaného hnutí.

Foto: Mapy.cz

Budova Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

„Soud shledal, že jednání Hany Jeníčkové coby volební zmocněnkyně hnutí Severočeši.cz bylo provedeno v souladu se zákonem a stanovami této strany,“ řekla Právu mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Marcela Trejbalová.

Před třemi lety se hnutí Severočeši.cz rozhádalo a rozdělilo na dva tábory. Jeden kolem Jeníčkové, druhý kolem podnikatele Jiřího Zelenky a poslance Bronislava Schwarze. Valnou hromadu z roku 2014 svolanou křídlem kolem Zelenky, která odhlasovala odvolání odpůrců z vedení hnutí, letos soud označil za neplatnou. Ve čtvrtek se případem znovu zabýval mostecký soud, který rozsudek doplnil o bod, že bylo neplatné i zvolení Zelenky místopředsedou.

Před čtyřmi lety třetí

Severočeši.cz byli při krajských volbách v Ústeckém kraji před čtyřmi lety třetí nejsilnější stranou, získali 9 křesel v 55členném zastupitelstvu. Nyní i přes odvolání kandidátky Severočeši získali 2,13 procenta hlasů. Výrazně více, přes deset procent, to bylo na Mostecku. Hlasy voličů byly platné, statistici k nim ale nepřihlíželi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh na vyškrtnutí padl i v případě senátorky Aleny Dernerové (na fotografii).

Hnutí Severočeši.cz má také od minulého týdne nové vedení, které zvolila valná hromada. Stížnosti od druhého tábora hnutí na senátní volby na Mostecku, které vyhrála zástupkyně Severočechů.cz Alena Dernerová, dalo nové vedení od Nejvyššího správního soudu (NSS) stáhnout. Druhé křídlo rozhádaného hnutí označilo valnou hromadu za nelegální. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám