Hlavní obsah

Stíhaní poslanci Rath a Pekárek půjdou ve Sněmovně ke zdi

– Praha

Stíhaní poslanci David Rath (dříve ČSSD) a Roman Pekárek (dříve ODS) budou mít ve Sněmovně místa v zadních lavicích u zdí. Rozhodla o tom dnes na návrh klubů ČSSD a ODS Sněmovna. Další schválená změna zasedacího pořádku se týká Věcí veřejných a LIDEM; jejich poslanci se sesadí do dvou bloků.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath ve Sněmovně

Článek

Snaha občanských demokratů dostat za Jana Pajera (ODS) do lavice u zdi Pekárka, který byl nepravomocně odsouzen pro korupci a do Sněmovny nastoupil místo jednoho z bývalých rebelujících poslanců ODS, se nelíbila klubu TOP 09/STAN. Blok této frakce s ním bude sousedit. "Klub TOP 09 a Starostů zásadně nesouhlasí s tím, aby ODS zametala své smetí pod náš koberec," řekl Daniel Korte.

Poslanci TOP 09/STAN návrh občanských demokratů v hlasování nepodpořili. ODS ale pomohla opozice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Roman Pekárek (ODS)

Rath, který je jako bývalý středočeský hejtman stíhaný pro podezření z korupce a je nyní ve vazbě, bude mít místo v prostředním sektoru místo Stanislava Humla (ČSSD). Huml, jenž už v minulosti přestoupil z klubu VV do ČSSD, se přestěhoval do bloku sociálních demokratů.

Spor vyvstal mezi VV a LIDEM; obě strany navrhovaly jiná řešení sesazení svých poslanců v prostředním bloku lavic. Sněmovna podpořila návrh nejmenší vládní strany, kdy získala dvě přední křesla místa jednoho, jak by vyplývalo z návrhu VV.

Jedno z nich připadne Martinu Vackovi, jenž by se měl stát podle informací ČTK předsedou poslaneckého klubu LIDEM, pokud Sněmovna změní jednací řád a klub této strany bude moci vzniknout. Strana LIDEM se ustavila po jarním rozpadu VV.

Zasedací pořádek se měnil v současném volebním období už dvakrát; nejprve loni v dubnu potom, co ve VV skončili poslanci Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Druhá změna nastala loni v prosinci po odchodu Jiřího Paroubka a Jiřího Šlégra z ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám