Hlavní obsah

Stejnopohlavní svazek by mohl být partnerstvím, ne manželstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sporné manželství pro všechny míří v Poslanecké sněmovně do závěrečného čtení. Ve středu mohli poslanci předkládat k novele občanského zákoníku pozměňovací návrhy, přičemž podporu by mohl získat kompromisní návrh, který pracuje s pojmem „partnerství“, nikoliv „manželství“, což dělí i koalici. Na plénu zazněly jak slova podpory, tak varování před „hraním si s ohněm“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslankyně STAN Michaela Šebelová vystoupila ve středu na podporu manželství pro všechny v duhových šatech.

Článek

„Myslete na to, že jednáme o lidských právech. Je to otázka práv a důstojnosti,“ žádala o podporu manželství pro všechny poslankyně STAN Michaela Šebelová, která citovala z Listiny základních práv a svobod.

Na své vystoupení si oblékla duhové šaty, aby dle svých slov ještě více podpořila svůj názor na danou věc. Šebelová je matkou dvou chlapců, jeden z nich je gay.

„Vyznávám liberální pohled na manželství. Podle mého je manželství dohodou dvou lidí a stát v mém vidění světa nemá být tím, kdo by měl v tomto případě omezovat svobodu jednotlivce,“ přidal se ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Poslanci by měli řešit stejnopohlavní svazky či novou definici znásilnění

Domácí

Téma stejnopohlavních svazků dlouhodobě rozděluje politickou scénu, nejednotný postoj k tomu panuje i uvnitř pětikoalice.

Pro uzákonění manželství pro všechny jsou vládní hnutí STAN, TOP 09 či Piráti, nejednotní jsou v této věci ODS a lidovci. Opoziční hnutí ANO je taktéž názorově rozděleno, SPD je proti.

Ačkoliv většina poslanců uznává, že je třeba srovnat práva homosexuálních a heterosexuálních párů, primárním jablkem sváru je samotný název, tedy jak spojení osob dvou stejných pohlaví nazývat.

Část zákonodárců totiž manželství chápe jako svazek muže a ženy, což bylo patrné i ze středeční diskuse na plénu.

„Manželství chápeme jako svazek muže a ženy, ale zároveň říkáme narovnejme práva partnerů,“ prohlásil například šéf vládních lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Kobza: Duha patří všem

Proti používání slova manželství u stejnopohlavních párů se vyslovil i poslanec SPD Jiří Kobza, který si v úvodu svého projevu neodpustil reakci na duhové šaty poslankyně Šebelové.

Následně varoval před tím, že by uzákoněním manželství pro všechny mohlo dojít ke „zničení pilířů západní křesťanské společnosti“, které fungují tisíce let.

„Nemám duhový oděv, kdybych ho ale měl, tak bych si ho vzal, už jen proto, abych zdůraznil, že duha patří všem, nejenom těm, kteří si ji uzurpují sami pro sebe,“ rýpnul si Kobza.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanec SPD Jiří Kobza.

„Manželství je v právním řádu ČR chápáno jako svazek muže a ženy, nikoliv dvou osob stejného pohlaví. Tento svazek je tisíci lety ověřený princip společnosti jako takové a jakékoliv sociálně-inženýrské pokusy do tohoto stavu zasahovat skončí špatně,“ uvedl.

Nepokoušejme se zničit pilíře, na kterých západní křesťanská společnost stojí. Zahráváme si s ohněm,“ dodal Kobza.

Síla: Homosexuálové mají mnohem větší procento zneužití

Kobzova slova vybudila k reakci poslance STAN Jana Berkiho, který připomněl, že narovnání práv nechtějí pro sebe pouze homosexuálové, ale podporuje to i značná část heterosexuálů.

„Manželství je věc, která je tu tisíce let, ale rozhodně se i právně se upravuje. Asi nechcete říct, že tak jak bylo manželství vnímáno ve středověku, tak ho máme vnímat i dnes,“ připomněl Berki.

S velmi kritickým projevem vůči stejnopohlavním sňatkům vystoupil poslanec opoziční SPD a lékař Jan Síla, který především varoval před svěřováním dětí do péče homosexuálním párům.

„Stát by neměl podporovat uspokojování tužeb homosexuálních párů pro falešné prosazování humanity naoktrojované Evropskou unií,“ řekl Síla.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanec SPD Jan Síla.

Vláda by podle něj měla naopak zvýhodňovat heterosexuální rodiny, které mají možnost zplodit a vychovat dítě.

„Homosexuálové mají ve své minulosti mnohem větší procento zneužití a týrání než ostatní populace. Je větší pravděpodobnost opakování těchto vzorců v jejich životě s případnými svěřenými dětmi,“ varoval, aniž by osvětlil, z jakých statistik vychází.

„Je i větší pravděpodobnost sexuálních úchylek. Je těžko zaručit, že daný homosexuál nebude mít navíc deviantní preference,“ řekl.

V závěrečném čtení budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích. Z vyjádření vládních politiků lze usuzovat, že se ve snaze narovnat práva stejnopohlavním párům dojde k určitému kompromisu.

Například ústupek v tom, že by se svazku neříkalo „manželství“, ale „partnerství“, již v úterý avizovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, připraveni podpořit kompromisní návrh jsou i Piráti.

Firmy žádají Fialu, aby podpořil uzákonění manželství pro všechny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám