Hlavní obsah

Stehlíková dostane statisíce odchodného, ostatní ani korunu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Jen Džamila Stehlíková ze čtveřice odvolaných ministrů ve vysoké politice končí. Na rozdíl od Jiřího Čunka, Tomáše Julínka a Aleše Řebíčka dostane odchodné podle zákona o platech ústavních činitelů – celkem 351 600 korun hrubého.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Džamila Stehlíková dostane odchodné přes tři sta padesát tisíc hrubého.

Článek

Stehlíková má svým způsobem štěstí, že ve vládě skončí až 23. ledna. Pokud by premiér Mirek Topolánek dodržel své původní sliby a vládu by obměnil už loni, zkrátilo by se její odchodné o 117 200 korun. To je její dosavadní měsíční plat.

Vyplácení se řídí podle celých ukončených let ve funkci. Za každý rok dostane jeden plat. K součtu se připočítává jeden navíc. Nová Topolánkova vláda byla jmenována 9. ledna 2007. Stehlíková má tudíž nárok na tři své měsíční platy, neboť si ve funkci – stejně jako ostatní ministři – odkroutila celé dva roky.

Finanční sešup

Čunek, Julínek a Řebíček z vlády odejdou bez koruny odchodného. Čunek s Julínkem zůstávají senátory, Řebíček poslancem a také teplickým radním (tam s ročním příjem kolem 76 tisíc hrubého). Proto na odchodné nemají právo. A všichni tři si finančně pohorší.

Čunek jako místopředseda vlády a ministr pobíral 141 600 korun hrubého a k tomu 18 800 korun čistého jako náhrady na stravu a reprezentaci. Jeho senátorský plat bude 61 400 hrubého, měsíční nezdanitelné náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu pak v jeho případě 43 300 korun.

Náhrady bude mít Čunek ze všech tří bývalých ministrů nejvyšší, neboť příspěvek na dopravu se řídí vzdáleností místa bydliště do parlamentu. V Čunkově případě je to Vsetín.

Julínek a Řebíček dostanou stejný základní plat jako Čunek, avšak odcházející ministr zdravotnictví kvůli svému brněnskému bydlišti dostane 37 600 Kč čistého měsíčně na náhradách, zatímco Řebíček původem z Teplic 34 700 korun.

Všichni tři budou – alespoň pro začátek – patřit k hrstce zákonodárců, kteří nemají žádnou parlamentní funkci a tudíž pobírají jen základní plat bez jakýchkoli funkčních příplatků.

Čunek s dluhem

Čunek na rozdíl od ostatních tří má miliónový dluh. Podle jeho přiznání za rok 2007 dlužil 1 295 545,10 korun na hypotéce. Měsíčně splácí devět tisíc korun.

Finanční nouzí i při téměř polovičním platu by neměl trpět Řebíček, který patří k nejbohatším členům vlády. Loni přiznal, že utržil jen za akcie 44 miliónů korun.

Finančně si přilepší senátorka Daniela Filipiová (ODS), nejspíš budoucí ministryně zdravotnictví. Jako předsedkyně senátní komise pobírá hrubý měsíční plat 86 500 Kč a k tomu má 31 900 čistého jako náhrady.

Filipiová má dvě hypotéky, které ke konci roku 2007 činily 2 982 774,39 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám