Hlavní obsah

Štědrý den poznamenaly povodně i rozsáhlé výpadky proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku deště a tání sněhu dnes na desítkách míst v Česku vystoupaly hladiny potoků a řek na povodňový stupeň. Nejvyššího stupně, při kterém už voda ohrožuje majetek a životy, dosáhly odpoledne toky na šesti místech, především v Jihočeském kraji. Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Noční odklízení popadaných stromů na východě Čech. Popadané stromy jsou příčinou mnohých výpadků elektřiny (ilustrační foto)

Článek

V důsledku deště, oblevy a předchozího nasycení půdy vodou dosáhly v neděli kolem druhé hodiny odpoledne některého ze tří stupňů povodňové aktivity toky na 88 měřicích stanicích, zatímco ráno jich bylo kolem 60.

Třetí povodňový stupeň platil ráno na Ohři v Karlových Varech, na Černovickém potoce v Tučapech na Táborsku a na Moravské Dyji v Janově na Jindřichohradecku. Odpoledne se k nim přidala Mandava ve Varnsdorfu, Nežárka v Rodvínově na Jindřichohradecku a říčka Žirovnice ve stejnojmenné obci na Pelhřimovsku. Zatímco na Mandavě a Černovickém potoce už měřicí stanice zaznamenaly pokles na druhý stupeň, na nejvyšší stupeň naopak vystoupala říčka Žejbro v Rosicích na Chrudimsku.

Důsledky oblevy a deště pociťuje především jih Čech. Do lipenské přehrady přitéká čtyřikrát více vody, než z ní odtéká. Přesto je kapacita nádrže stále dostačující a Vltava pod Lipnem by se neměla rozvodnit mimo koryto, řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Domácnosti bez elektřiny řešily, jak se ohřát. Někdo si zatopil ve stáji, jiný vyrazil do obchodního centra

Domácí

Problémy se stoupající vodou jsou i v Karlovarském kraji. Ze zahrádkářské kolonie v karlovarské městské části Doubí hasiči dnes ráno zachránili pět lidí. Z chaty využívané k trvalému bydlení, kterou odřízla voda z Ohře, je odvezli na člunu.

V Ústeckém kraji se na třetí povodňový stupeň po poledni dostala Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. „Problémy zatím působí spíše voda z polí, která zaplavuje některé sklepy, hasiči museli usměrnit vodu například v Bratislavské ulici. Kvůli zatopenému kolejišti momentálně nejezdí ani vlaky. Podle prognóz bude hladina Mandavy ještě stoupat na nějakých 150 centimetrů,“ uvedl na sociálních sítích varnsdorfský městský úřad.

V 16:30 hladina řeky klesla na druhý stupeň. Kvůli vzedmutému Labi rozhodli v Děčíně už v pátek večer uzavřít silnici do Dolního Žlebu, kam se teď lidé dostanou jen vlakem.

Výpadky elektřiny

Kromě zvýšených hladin některých toků komplikují život v Česku také důsledky větrného počasí z posledních dní, provázeného někde i vydatným sněžením. Výrazně více práce kvůli nepříznivému počasí mají hasiči. Ti v sobotu zasahovali v téměř 3500 případech, což představuje sedminásobek oproti běžnému dni. Nejčastěji šlo o dopravní nehody a pomoc se zvládáním následků hustého sněžení. Vyjížděli také kvůli požárům a zvednutým hladinám řek, informoval mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Jiří Fröhlich.

Do terénu museli ve zvýšené míře také energetici. Dnes brzy ráno bylo bez dodávek proudu v Česku téměř 100 tisíc odběratelů, vyplývá z údajů distribučních firem ČEZ a E.GD. Dopoledne se ale situace začala zlepšovat a kolem oběda bylo bez elektřiny kolem 31 tisíc domácností a firem, zejména na Vysočině a v Pardubickém kraji. Mluvčí energetických firem očekávají, že většinu poruch se podaří odstranit ještě dnes, bude ale záležet na dalším vývoji počasí.

Společnost E.ON evidovala v neděli ráno omezení odběru elektřiny zhruba 28 500 odběratelů. „Díky obrovskému nasazení našich pracovníků se nám během dne daří rychle obnovovat dodávky elektrické energie. Aktuálně už evidujeme omezení pouze u 1000 odběratelů,“ uvedl mluvčí firmy Roman Šperňák.

„Podle aktuálních zpráv z terénu je předpoklad takový, že se se všemi poruchami na vedení vysokého napětí zvládneme vypořádat a až na výjimky bychom měli zvládnout ještě v podvečer dodávky elektrické energie odběratelům obnovit,“ dodal.

Foukat bude nejméně do pondělka

Podle dnešní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží větrné počasí v části Česka do pondělního dopoledne. Zejména v Čechách a na severu Moravy a Slezska může foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině. Místy by mohl být vítr v nárazech i silnější. Postupně slábnout bude v pondělí odpoledne a večer.

V platnosti je až do odvolání také varování před vzestupem hladin toků. Největší riziko povodní je dnes na Karlovarsku, v okolí Kadaně v Ústeckém kraji a na Chrudimsku. Vzestup hladin ale hrozí v téměř celém Česku s výjimkou jižní části Jihočeského kraje.

Výstrahami se to hemží. Silně foukat bude až do pondělního dopoledne

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám