Hlavní obsah

Štěchovy jiné odbory Alexandr Mitrofanov

Novinky, Alexandr Mitrofanov

V hluku příprav na eurosummit, v rozruchu kolem nákupu stíhaček a přetahování kolem prezidentských vet zanikla jedna pozoruhodná tisková konference. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor za ČSSD Milan Štěch totiž ve středu vyzval vládu, aby zastavila probíhající privatizaci Severočeských dolů.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

To by ještě nebylo nic mimořádného. Následující předsedovy a senátorovy věty však berou dech. Uvedl, že pokud vláda privatizaci nezastaví, jsou "případné další akce" v rukou energetických odborů. Ty již několikrát pohrozily vypnutím proudu. A teď to přichází: Štěch podpořil odbory energetiků a dodal, že mají v rukou sítě a je jejich právem toho využít, pokud to podle jejich názoru bude oprávněné.

Určitě se vyplatí na chvíli se zastavit a připomenout si základní pravdy. Mezinárodní internetová encyklopedie pod heslem odbory uvádí. "Sdružení pracujících za účelem zlepšení jejich ekonomické situace a pracovních podmínek prostřednictvím kolektivního vyjednávání se zaměstnavateli"." Český zdroj Encyklopedie Universum má následující definici: "Sdružení zaměstnanců s cílem upevnit spojením svou pozici vůči zaměstnavatelům a dosáhnout zlepšení prac. podmínek." Zdá se, že obecné povědomí o odborech jako o organizaci, která se má starat o své členy proti zaměstnavatelům, je správné.

Milan Štěch však patrně zakládá tradici jiných odborů. Ty by podle něj měly právo ve svém boji proti zaměstnavatelům použít vydírání a ohrožení lidí, kteří jejich členy vůbec nejsou, a to v počtech, které mnohonásobně převyšují řady jakkoli velké odborové organizace.

Je stále snadné představit si, že přijdete domů, sáhnete na vypínač - a nic se nerozsvítí. Tyhle otravné okamžiky se čas od času stávají. Ale bude-li to výsledkem záměrné akce energetických odborů, o nichž postižení lidé možná v životě neslyšeli, a které se svých rukojmích ani nezeptaly, jestli s ochromením jejich domácností souhlasí - pak jde o nepřípustný zásah do života obyvatel České republiky. Posoudit soulad takového počínání se zákonem je věcí právníků.

ČMKOS pod Štěchovým vedením tak opustila své pole působnosti a míchá se do politiky. Metoda, kterou si zvolila, je bezprecedentní. Stejně jako fakt, že šéf odborů je senátorem za sociální demokracii.

Sedět na dvou židlích se Milanu Štěchovi příliš nedaří a od kritiky vládní reformy se postupně dostal až k vyhrožování vládnoucím politickým strukturám, v nichž hraje prim strana, jejíž legitimaci vlastní a za niž byl zvolen do Senátu. Je to absurdní situace z hlediska politiky. Pro občana, kterému je sdělováno, že kvůli zájmům ČEZ možná zůstane bez elektřiny, je takové chování takových odborů nebezpečné.

PRÁVO 13. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám