Hlavní obsah

Stávku učitelů podporuje třetina lidí

Novinky, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na 3012 školách v zemi zůstaly pro děti dveře zavřené kvůli výstražné stávce učitelů, kteří si tak chtějí vybojovat vyšší platy v příštím roce. Za nevhodnou v první školní den považuje stávku 56 procent lidí, nevadí to 44 procentům respondentů. Uvádí to průzkum STEM pro Českou televizi.

Foto: Archiv CCRVM

Zima na Hostýně

Článek

Učitele v jejich protestu podporuje podle této sondy 35 procent lidí, naopak 41 procent s takovým nátlakem nesouhlasí a 24 procent nemá vyhraněný názor. Ještě v neděli, na poslední chvíli po návratu z prázdnin, se mnozí rodiče spěchali podívat, aby zjistili, zda budou stávkovat i kantoři místních škol. O den později půjdou do první třídy například dvojčata z rodiny desetibojaře Tomáše Dvořáka - Káťa a Bára. Jejich škola v Praze-Hostivicích dnes neotevře. "Holčičkám to moc nevadí, nám jako rodičům také ne. Ale je mi líto těch rodičů, kteří jsou zaměstnaní a nemají své děti kam dát," řekla Právu Gabriela Dvořáková.

:. ANKETA
Myslíte si, že jednodenní stáka učitelů donutí vládu splnit jejich požadavky? Hlasujte v anketě na konci článku

Naopak v základní škole v Hálkově ulici v Olomouci rodiče zjistili, že kantoři sice budou protestovat, ale děti sem mohou vyslat. Prvňáky uvítá ve třídách ředitelka, pro ostatní školáky bude připraveno slavnostní zahájení školního roku v tělocvičně. Družinářky nebudou stávkovat, takže o děti bude i potom postaráno. Těžištěm celostátního protestu jsou hlavně velké základní školy a střední školy, kterých jde do stávky 69 procent. Opatrnější jsou naopak zaměstnanci v mateřinkách a v malých, vesnických základních školách. Tam se ke stávce příliš nehlásí, a pokud ano, tak spíš manifestačně.

Zkusí oblomit šéfy stran

Školské odbory doufají, že učitelská rebelie pohne s vládou a ta nakonec přidá více peněz na zvýšení platů. Pokud ne, vyhrožují časově neomezenou stávkou těsně před projednáváním státního rozpočtu v parlamentu. Šéf školských odborů František Dobšík ale vkládá naděje i do dnešní schůzky předsedy největší odborové centrály Milana Štěcha s premiérem Vladimírem Špidlou a koaličními předsedy Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) a Petrem Marešem (US-DEU), které se má také zúčastnit.

"Půjde tam hlavně o reformu veřejných financí, ale nedá se vyloučit, že bude řeč i o našich požadavcích na více peněz na platy v rozpočtové sféře. Až dosud totiž vláda říkala, že má na novou platovou tabulku jen 3,5 miliardy korun (včetně odvodů z mezd je to 5 miliard), a najednou pan ministr financí Bohuslav Sobotka objeví rezervu 11,4 miliardy korun?" podivil se Dobšík. Orientačně podle něj peníze již mají adresáta, ale odbory se znovu chtějí pokusit nastolit otázku, zda by nemohla být část použita na mzdy. "Pokusíme se navrhnout další vyjednávání," tvrdí šéf odborů. Svůj požadavek údajně školské odbory znovu přednesly i ministryni školství Petře Buzkové. Ta prý nic neslíbila, ale ani to úplně nezamítla.

Čekali větší solidaritu

S ohlášenou účastí škol v dnešní stávce jsou představitelé školských odborů v krajích v zásadě spokojeni, i když v některých místech možná počítali s vyšší účastí. "Spokojená jsem v rámci celorepublikového srovnání, protože si myslím, že budeme patřit ke krajům, které budou mít vysokou účast. Trošku méně jsem spokojena dovnitř. Sama jsem měla odhad na 70 až 80 procent," řekla předsedkyně školských odborů v Moravskoslezském kraji Dagmar Regelová. V tomto kraji vstoupí do stávky 449 z tisícovky všech škol. Mnoho lidí podle Regelové říká, že stávku podporuje, ale sami se k ní nepřihlásí a čekají, jak to dopadne. "Pokud bude výsledek dobrý, vědí, že se dotkne i jich. Nelíbí se mi, že se neumíme sjednotit, očekávala jsem větší solidaritu," dodala.

V Ostravě se do stávky zapojí 62 ze 79 základních škol. "Základní školy jsou pro nás stěžejní, stávkovat však v Ostravě bude také většina gymnázií, středních odborných učilišť a středních škol," uvedla.předsedkyně tamních školských odborů Marie Návratová.

"Spokojeni můžeme být, protože se připojily i školy, kde vůbec nemáme závodní organizaci. Z většiny ostatních škol nám navíc zaslali dopisy či faxy, že se stávkou souhlasí, ale připojí se pouze manifestačně, protože zavřít z nejrůznějších důvodů nemohou," řekla Právu oblastní předsedkyně školských odborů na Liberecku Ivana Bobková. "Podpora stávky v Jihomoravském kraji je velmi silná. Kdyby však bylo více času na přípravu, byla by podpora mnohem výraznější," tvrdila předsedkyně krajské rady školských odborů Růžena Šalomonová, která jižní Moravu považuje za jeden z nejradikálnějších krajů.

Z celkového počtu 70 základních škol jich bude například v Brně stávkovat čtyřicet. Naopak jednu z nejnižších účastí ohlásil Jihočeský kraj. "Jsem zklamaná. Čekala jsem, že se ke stávce připojí více škol. Překvapilo mě, že základní školy šly do stávky naplno. Naopak učitelé na středních školách nebyli vůbec odvážní," míní krajská předsedkyně školského svazu Eva Soukalová. Stávku na jihu Čech podpoří zhruba pětina škol. "Samozřejmě že bych si představoval daleko více stávkujících škol. Zejména některé velké základní a střední školy mě mrzí. Mluvil jsem s nimi a podle nich jde o malý protest. Představovaly by si razantnější," řekl Právu předseda krajské rady ze středních Čech Jiří Sixta.

Anketa

Myslíte si, že jednodenní stávka učitelů donutí vládu splnit jejich požadavky?
ano
10,3 %
ne
89,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 885 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: stávce učitelů chybí důvod

Ministr financí Bohuslav Sobotka nevidí důvod pro plánovanou stávku učitelů. Řekl to v neděli Právu při návštěvě Havlíčkobrodska. "Domnívám se, že chystaná...

Odboráři vyhrožují generální stávkou

Pokud vláda neupustí od současné podoby reformy veřejných financí, budou odboráři vyzývat zaměstnance k projevům občanské neposlušnosti, které mohou vyústit...

Ve školách se rozhodují o stávce

Poslední prázdninový týden začal ve školách prakticky všude stejně - diskusemi učitelů s řediteli, zda 1. září zůstanou třídy prázdné, protože pedagogové budou...

Výběr článků

Načítám