Hlavní obsah

Stavební úřady v obcích zůstanou, Dostálová couvla

Stavební úřady, které řeší stavební řízení na úrovni obcí, zůstanou a nebudou zahrnuty do nového modelu, který v rámci novely stavebního zákona připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) se na tom v pondělí dohodla se šéfem Svazu měst a obcí Františkem Luklem. Schůzky se účastnil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)

Článek

Zákon by měl nově zachovat stavební úřady na úrovni obcí. „Pro běžného občana by zůstalo vše tak, jak je, první bod, se kterým by komunikoval, by byl obecní stavební úřad,” uvedla Dostálová. Dále by ale rozhodovaly státem řízené krajské úřady a centrála.

Podle nového stavebního zákona by se měla v Česku zřídit dvoustupňová povolovací soustava v čele s Nejvyšším stavebním úřadem, pod nímž mají vzniknout právě krajské stavební úřady, které budou mít v obcích pobočky.

Stavební produkce v listopadu vzrostla

Ekonomika

Rovnou na úrovni státu by se měly řešit liniové a velké veřejně prospěšné stavby.

Babiš podle Dostálové trvá na tom, aby zákon, který má zjednodušit a urychlit povolování staveb, vstoupil v platnost 1. ledna 2021. Připomínky ke svému návrhu chce ministryně vypořádat do konce března. Svaz měst a obcí po pondělním jednání už netrvá na tom, aby byl zákon stažen, ale stačí mu jeho dopracování. Návrh zákona má mnoho kritiků, podle kterých je psán na míru pro velké developery a nehájí dostatečně veřejný zájem.

Návrh stavebního zákona Dostálová nestáhne, ale přepracuje

Ekonomika

„Připravili jsme návrh řešení, že se nebude rozpojovat institucionální model. To znamená, že by se zachoval společný model státní správy a samosprávy na úrovni obcí. Vedle toho by vznikla státní správa a samospráva, která by řešila veřejně prospěšné stavby nebo liniové stavby,” uvedla Dostálová.

Podle Lukla obcím zůstanou i archivy obecních stavebních úřadů. „Nikam se stěhovat nebudou,” řekl Lukl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám