Hlavní obsah

Návrh stavebního zákona Dostálová nestáhne, ale přepracuje

Právo, Jiří Novotný

Návrh nového stavebního zákona kritizují obce a opoziční politici, vážné připomínky k němu má také resort vnitra. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) jej přesto nestáhne, ale je ochotna ho přepracovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)

Článek

„Premiér Andrej Babiš (ANO) vyslyšel mou prosbu na prodloužení lhůty pro dopracování připomínek. Čas na to teď budeme mít až do konce března. V případě velkých změn jsem připravena zopakovat meziresortní připomínkové řízení,“ řekla v úterý v rozhovoru s ČT Dostálová.

Přijímání připomínek přitom ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ukončilo už 23. prosince. Ministerstvo vnitra ovšem nyní předložilo vládě velmi kritickou analýzu, a Sdružení místních samospráv i Svaz měst a obcí (SMO) dokonce požadují stažení návrhu zákona. Termín byl tedy prodloužen a MMR toho chce využít k dalšímu jednání s dotčenými resorty i se SMO a sdružením samospráv, aby se nalezl kompromis.

Do Sněmovny návrh v září

„Snahou vlády je, aby během svého funkčního období mohla schválit reformní zákon,“ odpověděla Dostálová na otázku, proč se s novým stavebním zákonem tak spěchalo.

Rychle a zběsile, komentují obce nový stavební zákon

Domácí

Ministryně je nadále přesvědčena, že přes nynější prodloužení lhůty půjde poslat návrh ke schválení do Sněmovny letos v září, aby platnosti mohl nabýt v příštím roce. Jeho účinnost se ovšem předpokládá nejdříve v roce 2023, protože změny v něm obsažené si vyžádají dlouhé přípravné období.

Podle nového stavebního zákona by se měla v Česku zřídit dvoustupňová povolovací soustava v čele s Nejvyšším stavebním úřadem, pod nímž mají vzniknout krajské stavební úřady, které budou mít v obcích pobočky.

Spory i v koalici

Nyní je v Česku 730 stavebních úřadů. Pro schválení žádosti potřebuje stavebník kolem čtyřiceti razítek a u velkých staveb, jako je například pražský silniční okruh, i dvě stovky. Nový systém to podle Dostálové odbourá, přinese jasné a vymahatelné lhůty.

Babišova priorita pod palbou. I podle vnitra stavební zákon výstavbu spíš ochromí

Domácí

To ovšem kritici předlohy zpochybňují. „Zákon má přinést zrychlení realizace staveb. Změna režimu stavebních úřadů by však byla tak velkým zásahem do výkonu veřejné správy a je na něj navázáno takové množství činností, že velmi pravděpodobně dojde k přesně opačnému efektu,“ uvedlo ve své analýze ministerstvo vnitra, jehož šéfem je předseda ČSSD Jan Hamáček. Spory tedy ve věci nového stavebního zákona panují i v samotné vládní koalici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám