Hlavní obsah

Stavba gigafactory v Líních u Plzně se může zdržet kvůli soudnímu sporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táhnoucí se spor o vyklizení letiště v Líních u Plzně, který vede firma PlaneStation a ministerstvo obrany, může pozdržet případnou stavbu gigafactory. Soud už začátkem září rozhodl, že společnost musí armádní prostor opustit. Dokud však nebude verdikt pravomocný, nesmí se v tamějším areálu nic podnikat.

Zářijový soud o vyklizení letiště v Líních u PlzněVideo: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

„Bez pravomocného rozhodnutí na vyklizení je nemožné tam cokoliv dělat,“ potvrdil Novinkám právník Václav Cihla, který zastupuje resort obrany. Odhadl, že odvolací řízení možná potrvá až rok. Podobně situaci vidí jednatel firmy Petr Kutný.

Okresní soud Plzeň-sever řekl, že PlaneStation musí z Líní odejít. Společnost armádní areál využívá od roku 2000, smlouvu uzavřela s ministerstvem obrany na 50 let. V roce 2010 přestal Kutný platit nájem. Hájil se tím, že přistávací dráha je kratší, než resort garantoval, což bránilo provozu dopravních letadel. Požadoval proto slevu na nájemném. Resort nárok neuznal, kompenzaci odmítl a smlouvu s Kutným vypověděl.

Podle samosoudce Václava Kokožky se jasně prokázalo, že smlouva byla řádně vypovězena.

Letiště dál využívají

Kutný se určitě odvolá. Stejně tak učiní v druhém sporu o zaplacení dluhu na nájemném. Podle pondělního nepravomocného verdiktu má zaplatit přes 44 milionů korun plus úroky. „Neočekával jsem ani jiný výsledek. Ale budeme se proti němu bránit,“ zdůraznil jednatel společnosti.

„Jsme rádi, že po takové době máme konečně rozsudek, byť nepravomocný. Je to zase posun v celé kauze,“ doplnil Cihla.

Soud se zabývá ještě třetí žalobou, která se týká bezdůvodného obohacení, neboť firma stále letiště využívá.

Původní plány Volkswagenu hovořily o stavbě továrny na baterie do elektroaut už příští rok. Koncern si vybírá mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Stát investici za 120 miliard korun prosazuje a považuje za klíčovou pro automobilový průmysl.

Podle státní agentury CzechInvest, která má projekt na starosti, však soudní spory problémy nezpůsobí. „Nijak nesouvisejí s nově chystaným strategickým podnikatelským parkem Líně,“ podotkl mluvčí David Hořínek.

Gigafactory má volnou cestu. Letiště v Líních musí být vyklizeno, rozhodl soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám