Hlavní obsah

Gigafactory má volnou cestu. Letiště v Líních musí být vyklizeno, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně
Aktualizováno

U okresního soudu Plzeň-sever padl ve středu zásadní verdikt, který může ovlivnit projekt gigafactory. Podle nepravomocného rozsudku musí společnost PlaneStation vyklidit letiště v Líních u Plzně. Právě tady možná koncern Volkswagen postaví obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut.

Soud o vyklizení letiště v Líních u Plzně. Václav Cihla z ministerstva obrany a jednatel firmy PlaneStation Petr Kutný.Video: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Firma využívá armádní areál od roku 2000, kdy uzavřela s ministerstvem obrany smlouvu na 50 let. V roce 2010 však přestala hradit nájem. Podle jejího jednatele Petra Kutného nemohli využívat letiště naplno, resort je údajně uvedl v omyl u technických parametrů letiště.

„Bylo prokázáno, že smlouva byla řádně vypovězena,“ podotkl ve středu samosoudce Václav Kokožka. Doplnil, že provozování letiště není pro PlaneStation rozhodně prodělečné. „Přes deset let užívá nemovitosti, z nichž má zisky, ale neplatí za to nic. Další setrvání v prostorách by tedy bylo v rozporu s dobrými mravy,“ zdůvodnil Kokožka.

Kutný zdůraznil, že se proti verdiktu určitě odvolá. „Výsledek jsme čekali podle přístupu, který jsme v posledních měsících zachytili,“ poukázal na souvislost s projektem gigafactory. Dodal, že pro nájemce nic neznamená, mohou na letišti nadále zůstat.

„Máme radost, že se to konečně po tolika letech povedlo, byť je to jenom dílčí úspěch a rozhodnutí nenabylo právní moci,“ podotkl Václav Cihla, jenž zastupuje ministerstvo obrany. Podle odhadů dluží PlaneStation v současnosti na nájemném zhruba 260 až 280 milionů korun.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Václav Cihla (vlevo) z ministerstva obrany a jednatel firmy PlaneStation Petr Kutný.

Jednatel společnosti PlaneStation upozorňoval na to, že podle smlouvy je přistávací dráha delší než ve skutečnosti, což bránilo provozu dopravních letadel. Firma proto požadovala slevu z nájemného, což bylo 10 milionů korun ročně.

Resort obrany nárok neuznal a jakoukoli kompenzaci odmítl. V roce 2013 za porušení povinnosti nájemce smlouvu vypověděl a vyzval k vyklizení letiště, což firma neakceptovala.

Ministerstvo proto podalo postupně tři žaloby: na zaplacení dluhu na nájemném, vyklizení areálu a vydání bezdůvodného obohacení, protože firma doteď letiště využívá.

Okresní soud Plzeň-sever už v roce 2019 rozhodl, že smlouva byla řádně uzavřena a společnost má plnit veškeré závazky, takže i platit nájem.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Spis k případu vyklizení letiště v Líních u Plzně

Stát prosazuje stavbu gigafactory, investici za 120 miliard korun označil za klíčovou pro tuzemský automobilový průmysl. Koncern Volkswagen se rozhoduje mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Verdikt by měl padnout do konce roku.

Dohodu o menší zóně Líně odklepli plzeňští zastupitelé, letecká záchranka musí zůstat v kraji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám