Hlavní obsah

Stát vydal skoro miliardu na podporu rybářství. Výsledek se nedostavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes 843 milionů korun, které ministerstvo zemědělství rozdělilo v rámci 888 projektů z operačního programu Rybářství 2014–2020, bylo podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) vynaloženo účelně a v souladu s předpisy. Samotný záměr programu, kterým bylo vytvořit organizaci producentů a zvýšit v ČR spotřebu sladkovodních ryb, se však nepodařilo naplnit. Ministerstvo většinu výtek považuje za neodůvodněnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výlov kaprů

Článek

Jedním z cílů programu bylo založit v ČR organizace producentů, které by se staraly o centralizovaný nákup a prodej ryb a rybích produktů, což je mělo zvýhodnit při vyjednávání s obchodními řetězci.

„Ukázalo se však, že především z důvodu povinnosti sdílet své hospodářské a sociální údaje neměly rybářské podniky zájem do organizací producentů vstupovat,“ popsal NKÚ jeden z důvodů selhání záměru. Podle ministerstva je však třeba záměr dále podporovat.

„Ministerstvo předpokládá, že dojde ke sdružení chovatelů ryb v intenzivních akvakulturních systémech,“ proto plánuje v příštím roce vyhlásit příjem žádostí.

Navýšení spotřeby sladkovodních ryb nebylo sice uvedeno mezi cíli programu, ale ministerstvo jej mělo uvedeno ve „Víceletém národním strategickém plánu pro akvakulturu do roku 2024“.

Stát rozdává miliardy na výzkum bez pravidel a bez cílů, kritizuje NKÚ

Domácí

Propagační projekty se však na spotřebě sladkovodních ryb nijak neprojevily. NKÚ to dokladoval na číslech. V roce 2017 připadalo na jednoho obyvatele ČR 1,29 kilogramu sladkovodních ryb, v roce 2021 to bylo již pouze 1,23 kilogramu.

„Spotřeba sladkovodních ryb tedy v ČR stagnuje,“ konstatovali kontroloři.

NKÚ nadto konstatoval, že význam rybářství je v rámci tuzemské ekonomiky marginální. Podíl na HDP byl v letech 2011–2018 na úrovni 0,01–0,02 procenta HDP.

Jeho přínos tak tkví především v dalších funkcích rybníků, ať už jde o  akumulaci a retenci vody v krajině, či sport a rekreaci. Rybníků a vodních nádrží je v České republice 24 000 a jejich rozloha dosahuje téměř 52 000 hektarů.

Rybaření se stává zdrojem obživy, brzy nebude co lovit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám