Hlavní obsah

Stát rozdává miliardy na výzkum bez pravidel a bez cílů, kritizuje NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 2,3 miliardy korun, které ministerstvo průmyslu a obchodu v letech 2018 až 2022 rozdělilo 14 výzkumným organizacím, bylo vyplaceno bez stanovení cílů a přínosů. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který upozornil, že jde o přetrvávající problém.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Podle NKÚ nebyla ze strany ministerstva stanovena žádná pravidla, „jak a za co mohou výzkumné organizace vynakládat získanou podporu“.

„Pouze převzalo ze zákona základní definici způsobilých výdajů. V praxi tak výzkumné organizace používaly tuto podporu například na odměny pro zaměstnance, kde ale nebyly stanoveny žádné limity,“ konstatoval NKÚ.

Ministerstvo oponuje, že vzhledem k rozdílnému zaměření výzkumných institucí, nestanovuje pro každou konkrétní požadavky. „K tomu slouží jiný typ podpory, tedy účelová podpora na konkrétní definovaný projekt,“ citovala ČTK mluvčího ministerstva Vojtěcha Srnku, podle něhož je každoročně vyhodnocováno naplňování pětileté koncepce, na jehož základě je upravována podpora pro další rok.

Prezident NKÚ: Byrokracie nás stojí strašné peníze. Škrtejme dotace a úředníky

Domácí

Při zkoumání 14 příjemců dotací vyšlo podle NKÚ najevo, že pět z nich „nevykázalo žádný příjem z tzv. transferu znalostí“. Ten je ukazatelem možného komerčního využití a uplatnění výsledků výzkumu a vývoje v praxi. Pravidla navíc byla stanovena nejasně, což vedlo k absurdním situacím.

Předpokládaný příjem 145 milionů opravili. Na nulu

Kontrola konstatovala, že například jedna z podpořených výzkumných organizací vykázala, že v roce 2021 dosáhla příjmu z transferu znalostí ve výši téměř 145,5 milionu korun. Po konzultaci s ministerstvem však organizace projekty původně zařazené do kategorie transfer znalostí identifikovala jako smluvní a nezávislý výzkum. Proto nakonec opravila ve výkazu příjmů z transferu znalostí částku 145,5 milionu korun na 0 korun.

„Vzhledem k absenci cílů nelze vyhodnotit, zda byla institucionální podpora v působnosti ministerstva průmyslu a obchodu v letech 2018 až 2022 poskytnuta a čerpána účelně,“ konstatoval NKÚ. Pozitivem je, že nebylo zjištěno nehospodárné použití poskytnutých dotací.

Ministerstvu nicméně šetření vyčetlo nedostatečnou kontrolu i to, že v letech 2018 až 2021 poskytlo podporu ve výši téměř 40 milionů korun i instituci, kterou samo opakovaně hodnotilo jako podprůměrnou.

Bobří maso je jedlé, lze z něj udělat i klobásu

Domácí

NKÚ dlouhodobě poukazuje na přebujelost státního aparátu. Prezident NKÚ Miroslav Kala uvedl, že stát by měl škrtat rozdělované dotace i úředníky.

Novinky se mapování úřadů i výzkumných ústavů, jejichž přínos pro stát je ve srovnání s náklady na jejich provoz nejasný, opakovaně věnovaly.

Vyšlo tak mimo jiné najevo, že například ministerstvo zemědělství podporuje na dvacet výzkumných organizací, což rozpočet ročně vyjde na více než 580 milionů korun. Podobná situace je přitom i v gesci dalších resortů.

Úřady na nic? Tentokrát výzkumné ústavy na výplatní pásce ministerstva zemědělství. Vysají půl miliardy

Domácí

Reklama

Související články

Úřady na nic? Zadlužený stát jich má mnoho

Česko má desítky státních institucí, jejichž názvy zřejmě nejsou pro většinu Čechů ani povědomé. Řada z těchto ústavů přitom vyjde rozpočet každý rok na...

Výběr článků

Načítám