Hlavní obsah

Stát rozšiřuje síť urgentních příjmů, pojišťovny je budou platit

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti, jejichž zdraví, nebo dokonce život je v akutním ohrožení, budou mít větší šanci dostat se neprodleně do rukou odborníků. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami rozšíří síť urgentních příjmů v ČR, na jejich provoz by navíc měly jít v příštím roce dvě miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek novinářům řekl, že jeho úřad připravuje novou koncepci urgentní péče. „Cílem je zajištění péče ve všech regionech ČR v režimu dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Pacient by měl mít jistotu, že v těchto centrech najde plně dostupnou zdravotní péči a plně kvalifikované odborníky,“ uvedl Vojtěch.

V současnosti existuje v ČR dvanáct velkých urgentních příjmů, především ve velkých krajských nemocnicích, které mají status traumatologického centra, případně v dalších nemocnicích, které plní obdobnou roli. Stát chce jejich počet zvýšit na patnáct, nově by velké urgentní příjmy měly vzniknout v Jihlavě, Karlových Varech a Pardubicích. Rozrůst by se měly i urgentní příjmy druhého typu, které poskytují nemocnice s internou, chirurgií, gynekologií a ARO, nově by měly být v každém okrese.

Tisícovka pro pacienta ze záchranky

Za provoz urgentního příjmu by nemocnice měly od příštího roku dostávat zaplaceno od pojišťoven. „V příštím roce půjdou na provoz urgentní péče dvě miliardy navíc. Dojde k bonifikaci poskytovatelů, kteří budou urgentní příjem zajišťovat, navíc budou dostávat tisíc korun za každého pacienta, kterého přiveze záchranná služba,“ řekl ministr. „Někdy je složité umístit pacienta ze záchranky v dané nemocnici, protože ne všechny jsou ochotny pacienta přijmout, byť se tváří, že fungují nonstop,“ doplnil Vojtěch.

„V současnosti úhrady pro urgentní příjmy prakticky nejsou. Jsou hrazené jen výkony, které ale provoz kryjí nedostatečně,“ řekl náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula.

Součástí nové koncepce budou i pohotovostní služby, které by měly urgentní příjmy doplňovat. Lékařská pohotovost zůstává v některých regionech problematickým tématem, ne všude se ji daří obsadit a někde se musela dokonce rušit.

„Chceme, aby pohotovostní služba doplňovala urgentní příjem. Na základě třídění u vstupu lidé půjdou k praktickému lékaři, který ale nebude suplovat roli primární péče pro ty, co to nestihli přes den. Bude to pouze akutní péče, která vyžaduje ošetření, a nepovede k hospitalizaci,“ zdůraznil Prymula. Připustil také, že v místech, kde by se nepodařilo obsadit funkci pohotovostního lékaře dobrovolně, by mohl přijít na řadu zákon. „Bylo by definováno, za jakých podmínek by lékař na pohotovost musel nastoupit,“ řekl Prymula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám