Hlavní obsah

Stát dal na dálniční přivaděč z Fryštáku do Zlína a obchvat Zálešné 780 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský kraj získal od státu 780 milionů na dálniční přivaděč z Fryštáku do Zlína a dlouho očekávaný obchvat zlínské místní části Zálešné. Po dostavbě obou komunikací se krajskému městu značně uleví, dojde ke změně dopravní mapy. Mnohé automobily projíždějící východní Moravou směrem na Slovensko nebo opačně od hranic k západnějším krajům tak nebudou muset projíždět přes páteřní silnici protínající centrum Zlína.

Foto: MMZ, Právo

Vizualizace budoucího obchvatu Zlína v místní části Zálešná

Článek

„Sedm set osmdesát milionů korun je zhruba polovina všech nákladů na tyto dvě stavby, které kraj chystá společně se zlínským magistrátem,“ uvedla mluvčí kraje Soňa Ličková.

Peníze získané od vlády musí kraj a město proinvestovat mezi lety 2027 a 2029. „V roce 2027 musíme mít veškeré podklady pro stavbu nachystané, to je náš cíl. Teď připravujeme žádost o územní rozhodnutí,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Foto: MMZ, Právo

Vizualizace budoucího obchvatu Zlína v místní části Zálešná

Část dálničního přivaděče je investice kraje. Povede přibližně v trase stávající cesty z Fryštáku do Zlína. Obchvat zase připravuje magistrát. Pod Burešovem naváže na dálniční přivaděč a povede přes Zálešnou kolem nemocnice a dopravního podniku na silnici I/49 do Vizovic. Až bude projekt obchvatu hotový, magistrát předá podklady Zlínskému kraji, který si na obě silnice vybere dodavatele a převezme podle vloni v květnu podepsané dohody mezi oběma institucemi celkové náklady.

U Rozvadova začne několikatýdenní oprava dálnice D5

Domácí

Pro obchvat Zálešné už má zlínský magistrát vydané územní rozhodnutí. „Což se nepovedlo nikomu po celou dobu dvacetileté existence tohoto záměru. Do dubna chceme vypsat výběrové řízení a začneme pracovat na stavebním povolení. Nyní čekáme na právní posouzení k tomu, aby se mohlo začít s další vlnou výkupu garáží,“ poznamenal náměstek primátora města Zlína pro dopravu Michal Čížek (ANO).

Foto: MMZ, Právo

Vizualizace budoucího obchvatu Zlína v místní části Zálešná

Náměstek primátora současně potvrdil, že Zlín chystá úpravu Havlíčkova nábřeží v okolí Krajské nemocnice Tomáše Bati, která stojí v těsné blízkosti obchvatu Zálešné. „Chystáme zde i cyklopodjezd podobný těm na Cigánově a Čepkově. Revitalizaci Havlíčkova nábřeží chceme začít naplno v roce 2025,“ uvedl Čížek.

Foto: MMZ, Právo

Vizualizace budoucího obchvatu Zlína v místní části Zálešná

Náměstek primátora současně potvrdil, že město Zlín chystá revitalizaci Havlíčkova nábřeží, konkrétně lokality v okolí Krajské nemocnice Tomáše Bati. „Tato akce má navázat jak na stavbu nové nemocnice, tak i na obchvat Zálešné, kde chystáme cyklopodjezd podobný těm na Cigánově a Čepkově. Revitalizaci Havlíčkova nábřeží chceme začít naplno v roce 2025,“ uvedl Čížek.

Peníze od státu pomohou také v Napajedlích

Kromě výše zmíněné částky kraj letos navíc od státu získal také 55 milionů korun na rozsáhlou rekonstrukci silničního mostu v Napajedlích, který vede přes řeku Moravu a spojuje město s podnikem Fatra. Ta přijde celkem na 135 milionů. Zahájena byla na začátku března a potrvá až do příštího roku.

„Jsem rád, že jsme v získávání peněz na dopravní stavby z externích zdrojů tak úspěšní. Do oprav a výstavby silnic investujeme nejvíce v historii a díky tomu je máme v nejlepší kondici za posledních deset let,“ doplnil náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Radek Doležel (ANO).

Jiří Čunek usiluje o návrat do vedení Zlínského kraje, spojil se se Zlínem 21

Krajské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám